Начало Общество Киселина от Химико-биологична инсталация в близост до пазарджишкото село Цар Асен се...

Киселина от Химико-биологична инсталация в близост до пазарджишкото село Цар Асен се излива в р. Луда Яна

43
0
СПОДЕЛИ

Според РИОСВ няма опасност от замърсяване на питейната вода. От инспекцията щели да направят проверка чак в понеделник

luda

Окислена вода от Химико-биологична инсталация в близост до пазарджишкото село Цар Асен се излива в река Луда Яна.

За това алармира пред Дарик кметът на населеното място Антоанета Генова, съобщиDariknews.bg – Пловдив.

Сигналът е получен тази сутрин от местни жители, които обезпокоени са съобщили, че езерото, в което се оттича тази окислена вода прелива и отровите отиват в реката. По думите на кмета нивото на водата в съоръжението достига 3 метра при допустими 1,5 м.

Вода с киселина се излива директно в реката през поставени две тръби. Притеснявам се, че кладенците на питейната вода са много близо до реката и, ако не бъдат взети спешни мерки, е застрашено здравето на хората, заяви кметицата и добави, че от сутринта са подадени сигнали на тел. 112, Пожарната, РИОСВ и всички институции, които могат да разрешат проблема.

От екоинспекцията в Пазарджик са обяснили, че ще направят проверка чак в понеделник.

Проблемът не търпи отлагане, каза още Антоанета Генова, която допълни, че няма яснота коя е фирмата, която стопанисва инсталацията. Моля се институциите да си свършат работата, защотор. Луда Яна преминава през още пазарджишки села и се влива в р. Марица.

Представете си какво ще стане само за броени часове, ако не се реагира веднага, апелира кметът на пазарджишкото село Цар Асен.

Няма опасност от замърсяване на кладенци с питейна вода в района на пазарджишкото село Цар Асен,

каза за „Фокус“ директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев. Той уточни, че няма опасност от просмукване и замърсяване и на подпочвени води.

„На фона на пълноводната река Луда Яна количествата от водоемчето, които се оттичат към нея, са минимални и моментните показатели са изцяло в нормите. Окончателните резултати от взетите проби ще са ясни до десетина дни, но категорично не може да се говори за замърсяване с мед“, каза също Гешев.

От изказванията на Гешев стана ясно, че замърсената вода все още се излива в Луда Яна. В момента се търси начин за отстраняване на аварията, причинила замърсяването.

По-рано днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че се очакват по-интензивни валежи в Рило-Родопската област. За днес и утре на гръцка територия до границата с България е обявен червен код за дъжд и гръмотевици. По данни и прогнози на НИМХ, цитирани от пресцентъра на министерството, днес на много места в страната се очакват валежи. По-значителни ще бъдат те в Рило-Родопската област. В Западна и Централна България ще има слаби превалявания.