Начало Здраве  Кои храни помагат да повишим имунитета си

 Кои храни помагат да повишим имунитета си

СПОДЕЛИ

Нашата имунна система е прецизен механизъм от органи, тъкани и клетки, който всекидневно ни осигурява естествена защита срещу опасни микроорганизми, които могат да ни разболеят. За съжаление, колкото и да е прецизна, тази система понякога обаче се проваля. Тогава казваме, че имаме отслабен имунитет и това обикновено ни прави по-податливи на настинки и грипове.

Отговорност на всеки един от нас е да се грижи за здравето си. Затова не чакайте да се разболеете, а вместо това вземете превантивни мерки за подсилване на имунитета. Добрата новина е, че определени храни оказват положително въздействие върху имунната система и ни правят по-малко податливи на заболявания. Така че, може да подкрепите имунитета си с напълно естествени средства. Ето част от  тях:

Спанак

Зеленото растение е изключително богато на полезни вещества, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Затова и си е спечелило престижната титла “суперхрана”. В спанака се съдържат каротеноиди, флавоноиди, витамин C и витамин E, фолиева киселина, които помагат да поддържате имунната си система силна. Експертите по хранене препоръчват да го ядете суров или преминал през съвсем лека термична обработка, за да извлечете максимума от полезния му състав. Една лека и приятна салата със спанак е чудесен избор. Ако ви се хапва нещо свежо, но нямате време да си го приготвите сами, foodpanda доставя храна в Пазарджик.

Цитрусови плодове

В този списък, няма как да пропуснем да споменем и цитрусовите плодове като лимон, лайм, портокал, грейпфрут и др. Общото между всички тях, освен приятния им вкус, е високото съдържание на витамин C.  Той е един от витамините, които доказано помагат защитните функции на организма и действат благоприятно за по-бързото оздравяване при настинка. Може да ги консумирате цели или под формата на фрешове и смутита. Те ще внесат доза свежест и енергия във вашия ден.

Чесън

На чесъна се приписват много магически качества, най-известното от който е гоненето на вампири. За това твърдение няма никакви доказателства, но пък изследванията показват, че чесънът може да ви помогне да имате силен имунитет. В него се съдържа вещество, наречено алицин. То има силни антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Полезно е да се приема както като превантивна мярка против настинка, така и ако вече сте болни, за по-бързо възстановяване.

Нар

Този вкусен плод, също се нарежда сред естествените източници на полезни вещества, които помагат да бъдем здрави. Интересен факт е, че още преди хилядолетия древните египтяни са открили неговите противовъзпалителни свойства и са използвали сок от нар за лекуване на инфекции.

Пилешка супа

Пилешката супа е може един от най-известните домашни лекове, които се приготвят при настинка и грип. Но помага ли тя наистина или по-скоро подобрението след консумирането ѝ се дължи на по-скоро на внушение? Според учените в нея се съдържат полезни съставки, които могат да ви помогнат да се преборите с неприятните симптоми. Така че следващия път, когато сте болни и ви  ви предложат топла пилешка супа, не отказвайте.

Накрая, може да обобщим, че природата ни е дарила с множество полезни храни, които да ни помогнат да бъдем здрави, да се храним разнообразно, а също така полезните вещества в тях могат да помогнат на нашата имунна система да бъде силна и да ни предпази от неприятни настинки и грип. От нас зависи да бъдем отговорни и да си набавяме нужните хранителни вещества в достатъчни количества.