Начало СТАНИ АВТОР Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните

Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните

СПОДЕЛИ

Вчера, 6-ти ноември, по някакво стечение на обстоятелствата се оказах в София и реших да отида на протеста на „Анонимните“. Още повече, че самият аз съм убеден, че е време за промени, защото това е протест срещу статуквото, а не просто срещу правителството. Няма да говоря за самия протест, защото всички са гледали новините. Искам просто да споделя моята гледна точка, защото това беше протест срещу правителствата, срещу банките, срещу политиците, срещу световната система на ограбване на човешкия труд, унищожаване на планетата и незаконно забогатяване на силните на деня.

Какво всъщност имат предвид Анонимните, които искат да предложат алтернатива и които се борят срещу сегашната система?

Всъщност всеки има своите идеи за развитие на обществото. В последните години се появиха множество философски учения, които предлагат идея за развитие на човешкото общество. Хареса ми филмът „Проектът Венера“, едно учение създадено от Жак Фреско. Лесно може да откриете кой е Фреско – информация за него не липсва в интернет. Всъщност „Проектът Венера“ или учението“Цайгайст“, както е по-известно, предлага алтернатива на строежа на обществото, чрез премахване на монетарната система. Като всяко революционно учение и това звучи повече като утопия, отколкото като нещо, което може да се случи. Всъщност една от причините, поради които то сигурно няма да види бял свят, е начина, по който хората осмислят идеята за обществото. Прочел съм хиляди коментари в чуждестранни и български форуми. Ние българите, поради това, че сме обременени с едно 45-годишно управление, гледаме на една такава идея, като на еволюция на комунизма, докато хората, които не са минали нашия път на развитие или приемат идеята, или просто я смятат за една хубава приказка.

За мен истината е една. Колкото и да си мислим, че ние хората сме разумни същества, ние имаме определена нагласа за устройството на света. Нашето съзнание понякога е твърде ограничено, за да си представим светът другояче устроен. За разлика от животните, ние уж можем да мислим, но погледнато под друг ъгъл, ние сме просто още един вид от многообразието в природата. Разумността ни достига дотам, че да можем да сметне, че 2+2=4, но в същността си ние сме паразити, които разграбваме и унищожаваме богатствата на планетата ни, без да се замисляме, че с нас повличаме един цял свят, създаден случайно или не. Кой от вас смята, че при сегашното развитие на обществото, светът ще оцелее още хилядолетия? Нима сме слепи, че не виждаме как вървим към бездна, която сами сме създали. Излизаме на протести, за да свалим една мафия от власт, за да възкачим друга. И този политически и икономически модел има за цел да превърне обикновените хора в източник на богатства и сме орисани да помагаме на богатите да стават все по-богати, а ние да ставаме все по-нещастни. Затова мисля, че е време, всеки един да си даде сметка как иска да живее. Не е достатъчно само да излезем на площада и да скандираме „Всички политици вън“, а трябва да искаме реална промяна. Тази реална промяна обаче няма да се извърши със смяна на цветовете, с избирането на нови политици, които ще се окажат по-корумпирани от предходните.

Тази промяна би се извършила с идеи, а тези идеи биха дошли от нас, но за да създадем идеята си, първо трябва да се отърсим от мисловния ни шаблон и да се опитаме да проумеем, че трябва да спасим света, в който живеем.

„Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните."(Джордж Бърнард Шоу)

Филип Григоров

4 КОМЕНТАРА

  1. Може много неща да се променят, Лора. Въпроса е да има желание за промяна. Медиите държат малко настрана хората от идеологии, които по някакъв начин биха променили статуквото. В тази връзка искам да благодаря на ПИА, че публикуваха разсъжденията ми.
    Светът вече има нужда от революционни промени. Политическия модел е изчерпан. Смяната на управление вече не води до промяна в начина ни на живот. Една държава се управлява от лобита, а не от депутати и премиери. Който и да дойде на власт, големите корпорации го купуват.
    Аз говоря за някои малко известни идеологии, които медиите прикриват или не вземат насериозно. Мога да ти дам много примери, но аз не искам да кажа на хората „аз подкрепям това, затова и вие трябва да го подкрепите“. Аз искам да напомня на хората, че имат глави на раменете си, а тези глави са им божи дар, за да се използват по предназначение. Иначе всеки сам избира в какво да вярва.




    0



    0
  2. Каква реална промяна можем да искаме? Искаме по-добро образование. Официално правителството заделя повече средства за това перо. Неофициално, заплатите на учителите не са променяни от учителската стачка насам. Всеки знае къде са отишли парите, ама как да ги спреш или върнеш?!?




    0



    0