Начало Общество Кому е нужен гроб? Левски е в сърцата ни (ВИДЕО)

Кому е нужен гроб? Левски е в сърцата ни (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Панагюрище отбеляза 180 години от рождението на Васил Левски с „Урок по родолюбие“, панихида, литературна програма и поднасяне на венци и цветя.

Честванията започнаха сутринта в Историческия музей в Панагюрище. В Духовниковата къща, пазеща спомена за Левски, децата от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище присъстваха на беседа, посветена на делото и живота на Апостола.

Основен момент от беседата беше свързан с посещенията на Васил Левски в Панагюрище. Той е посещавал града пет пъти и е отсядал в различни къщи и църкви, разказа пред децата уредникът в музея Събина Барзекова.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужена Панихида в памет на Йеродякон Игнатий – Васил Левски от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, Иванка Тодева – старши учител в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище припомни за живота и делото на Левски.

Днес продължаваме да търсим костите и гроба на Левски. Може би е права една от неговите наследници, която казва: „Кому е нужен гроб?“ Той е, и трябва да бъде, в сърцата ни.Днес ние празнуваме отново неговото Рождество. Васил Левски трябва и ще продължи да живее, докато си спомняме за него и разказваме“, гласеше част от словото на Тодева. 

Членове от клуб „Млад възрожденец“ при ЦПЛР – Панагюрище представиха литературна програма „Жив си в нас, Апостоле“.

В знак на признателност към делото и личността на Левски бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ТУК