Начало Култура КОНЦЕРТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВАТА СРЕЩА НА ПОЕТИ С КИТАРА – ПАНАГЮРИЩЕ...

КОНЦЕРТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВАТА СРЕЩА НА ПОЕТИ С КИТАРА – ПАНАГЮРИЩЕ 2022

СПОДЕЛИ

Мария Бегова

Общ концерт на всички участници в срещата се състоя в Големия салон на НЧ“Виделина – 1865“ от 18,30 часа. Културното събитие беше открито от г-жа Спаска Тасева, Председател на читалището. Тя приветства гости и участници, пожела успех и изрази надежда, че такива срещи ще станат традиция за нашия град, съобщи имената на фирми и физически лица, които са подкрепили финансово тази инициатива.

С приветствено слово и поздравителен адрес от Регионалния експертен център за читалищата към присъстващите се обърна и г-жа Радка Кочева, а от „Асарел-Медет“ подариха кошница с цветя.

Кратък филм на Николай Радулов разходи публиката из забележителностите на града.

Концертът започна с топло и сърдечно видео обръщение на известният режисьор, поет и бард Тодор Янкулов. Актьорът Любен Чаталов прочете подкрепящо, искрено и развълнувано писмо от популярният и обичан бард Асен Масларски към организатори, участници и публиката. И двете послания съдържаха пожелание тази среща да се превърне в традиционен за града ни фестивал на изпятата поезия.

На сцената един след друг по азбучен ред заставаха Виктор Макаров, дует „Келтик“ – Геновева Цандева и Бойчо Иванов, Емил Пушников, Михаил Гроздев, Пени Ставрева, съпруга на незабравимия Пламен Ставрев, Пламен Сивов, Румен Спасов, Татяна Йотова, Теодора Станчева.

Поетесите Камелия Кондова и Дима Дюлгярова прочетоха свои стихове, публиката специално аплодира и родената в Панагюрище поетеса Венета Арахангелова, която беше в залата и по чието стихотворение „Обади се любов“ и по музика на Геновева Цандева дует „Келтик“ изпълниха своя песен.

Всички участници в поетично-музикалния концерт получиха красива грамота от името на НЧ “Виделина“ за участие в Първата творческа среща на поети с китара – Панагюрище.

Вместо предвидените два, концертът продължи цели три часа. За атмосферата в залата няма да кажа нищо, само който е бил снощи в салона на читалището е могъл да се наслади и да усети енергията и красотата на изпятата поезия, посланията, контакта с публиката, магията на слово и музика. Защото изпятата поезия е изпята душа.

Срещата продължи в неформална обстановка и се превърна в музикален маратон. Беше осъществена и връзка с участниците в бардфеста в Нови пазар. Специален гост на събитията е г-жа Мария Дамянова, съпруга на Гриша Трифонов – един от най-обичаните и уважавани хора в обществото на поетите с китара. Тя подари на организаторите книги и дискове на Гриша Трифонов. Всички участници се вписаха в Паметната книга на първата панагюрска среща на поети с китара.

Срещата продължава днес, събота, от 11,00 часа с концерт в Градския парк. Заповядайте!