Начало Култура Копривщица в Tоп 30 на най-красивите европейски градове

Копривщица в Tоп 30 на най-красивите европейски градове

СПОДЕЛИ
Снимка big.bg
Реклама
финанси

Класацията е на Японската асоциация на пътните агенти (JATA)

Снимка big.bg
Снимка big.bg

Копривщица е сред 30-те най-красиви градове в Европа според класация на Японската асоциация на пътните агенти (JATA). Агентите били изправени пред предизвикателството да определят 30-те най-красиви населени места на Стария континент пред JATA, която асоциация иска да популяризира пътуването до атрактивни малки кътчета в Европа. Първоначално компаниите членки на JATA – смесица от туристически представителства в Европа, туроператори и авиолинии – изиграли ролята на съдии при отсяване на 41 места от 28 държави. В крайна сметка комисия определи 30-те най-красиви, които отговарят на критериите, включително и този да не присъстват в японските медии и да не са пренаселени от туристи.

i_1297522556_IMG_0718

Целта на конкурса е била създаване на по-голямо разнообразие от дестинации от цяла Европа и туристически атракции за японските туристи. Британският в. „Телеграф“ припомня в публикация за 30-те най-красиви кътчета в Европа, че през декември 2013 г. закупилият къща в България Робърт Нурдън е написал до вестника впечатленията си от страната ни.

Между другото за Копривщица той казва: „Оттук през 1876 г. започва борбата за независимост от турско робство, а днес българите признават важното място на града в историята си. Този живописен град с къщи, наполовина направени от дърво, защитава Средна гора и е разделен от криволичещата река Тополница и е домакин на важни музикални и фолклорни фестивали.“