Начало Общество Никола Белишки: Панагюрище ще отбележи едновременно Великден и годишнината от Априлското въстание

Никола Белишки: Панагюрище ще отбележи едновременно Великден и годишнината от Априлското въстание

СПОДЕЛИ
Снимка: PIA-NEWS

Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS
Няма спор, има факти, Негово светейшество патриарх Неофит беше напълно ясен и даде точен отговор. Така кметът на Панагюрище Никола Белишки изясни пред „Хоризонт“ създалата се ситуация с едновременното отбелязване на
годишнината от избухването на Априлското въстание и Великден, около която избухна спор.
По думите на Белишки, спорът за празнуването на Великден н атази дата е бил провокиран от хора, които искат да дискредитират както община Панагюрище, така и църквата. Конфликтът според него е бил породен от съвпадението на двата празника и лошо поднесената информация към пловдивския митрополит Николай.
Панагюрище ще празнува едновременно двете събития. Градоначалникът припомни, че съвпадение на датите е имало и през 2005-та година и разтълкува това и като знак за единението на църквата и държавните институции.
Кметът няма как да премести празника, спазвам законите и наредбите, категоричен беше Никола Белишки.

3 КОМЕНТАРА

  1. Позволявам си да отправя конструктивна критика към редакторите на PIA.

    Във връзка с публикациите относно датата за отбелязване годишнината от Априлското въстание, представих коментар в който под формата на предложение, посочих възможността за единение на жителите в населените места от историческият ІV революционен окръг изразено в съвместно участие в спортни, културни и духовни изяви подчинени на обединяващата тема – честванията на годишнината от Априлското въстание. Тези чествания, да бъдат включени в периода от 14 Април до 20 Април (Датата на провеждане Събранието на Оборище; Датата на Началото на Априлското въстание в Копривщица и Датата на официалното Обявяване на Априлското въстание – 20 Април)Допускам, да се приемат датите по Православния Календар (27 Април, съответно 2 Май). Главната цел, е да се подчертае именно честването на Априлската епопея, а не то се смесва с честването на Международният Ден на Труда (на Пролетариата) Първи Май.
    Този мой коментар, редакторите на PIA може би счетоха за маловажен и не го публикуваха. Пак във тази връзка, отправих коментар, в който посочих, че когато възникне жизнено важен обществен проблем, не да се иска мнението на псевдо „местни депутати“, а да се организира РЕФЕРЕНДУМ. Считам, че тези коментари могат да влязат в рубриката ПОПУЛЯРНО, цел излъчване на повече коментари, който да дадат по-точна представа по разглежданата тема.




    0



    0
    • Господин Илков, няма Ваш коментар, който да не е публикуван. С уважение!




      0



      0
  2. ОТНОСНО:“Панагюрище ще отбележи едновременно Великден и годишнината от Априлското въстание“
    Към думите на г-н Белишки, следва да се допълни – И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТРУДА (ПРОЛЕТАРИАТА)!?
    В това многообразие, с какво се защитава твърдението, че ПАНАГЮРИЩЕ Е СТОЛИЦА НА АПРИЛСКА БъЛГАРИЯ В ТУРСКАТА ИМПЕРИА!
    Няма лоши управници – има лоши съветници.
    Автентичността, се определя с политиката (съвкупност от действия определящи позицията на самостоятелност, професионализъм и авторитет при вземането на решения), която отличава дадена Държава, Регион; Област;Община; Кметство на населено място, отсяла отрицателните прояви и развиваща основите положени в достойна изява устояла във времето.
    Политика, водена от надменни личности несъобразяващи се с мнението на будните си личности, води до заличаване.
    Априлското въстание има своята хронология:
    1. Събранието на Оборище взема Решение за преминаване към въоръжини действия за извоюване на СВОБОДАТА;
    2. Първата Пушка обявила началото на въстанието (съгласно взетото на Оборище решение)в Копривщица;
    3. Кървавото Писмо – документът, с който взетото на Оборище решение става реалност.
    Събранието на Оборище се провежда на 14 Април. Първата Пушка и последващото Кърваво Писмо – на 20 Април. Клисура, Перущица, Батак.
    Какво би станало, ако в рамките на времето на събитията определени с Оборище, Копривщица, Батак, Клисура, Перущица и другите последователи в ІV революционен Окръг, се организарат туристически маршрути даващи възможност да се посетят различни спортни и културни прояви посветени на една обединяваща тема?! На България в настоящият момент е необходимо единение!




    0



    0