Начало Общество Красимир Вълчев: Учениците се връщат на училище по старата схема от 12...

Красимир Вълчев: Учениците се връщат на училище по старата схема от 12 април

СПОДЕЛИ

От 12 април присъственото обучение се връща към схемата от преди 22- март, когато всички ученици минаха към дистанционно обучение. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг за здравните мерки по отношение на ситуацията с коронавируса у нас.

„Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас“, каза той. Така в класните стаи се връщат всички ученици от 1-ви до 4-и клас, както и три класа от 5-и до 12-и клас.

Ротацията отново ще бъде на две седмици и ако ситуацията позволява, от 26-и април присъствено ще бъдат учениците от 5-ти, 9-ти и 12-и клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година – на 14-и май, затова и за тях графикът ще е от 26 април до 14 май.  Вълчев уточни, че това обаче бъде отразено в заповедта с графика на ротация, тъй като тя ще обхване само периода на извънредните мерки, които към момента са до 30 април. Присъствено ще могат да учат и паралелките, които са единствени от даден випуск.

„Това ще са около 40% от всички ученици от 5-и до 12-и клас. Смятаме, че е разумно да се върнат“, заяви Вълчев.

Със заповедта ще бъдат възстановени и дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Образователният министър посочи като цяло ако се сравни ситуацията в системата на образованието спрямо стойностите от ноември, тя е близо два пъти по-добра. „Два пъти по-малко са заразените учители и ученици“, каза Вълчев. .

Той посочи, че ваксинацията на повече педагози ще помогне за връщане към присъствено обучение. Затова и от МОН правят допълнителни списъци за ваксинация на учители, които искат да се имунизират, но не са го направили първия път. По отношение на висшето образование пък, ще бъдат възстановени практическите занятия.