Начало Без категория КРЪСТЬО РАЛЕНКОВ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ЗА 2024 ГОДИНА

КРЪСТЬО РАЛЕНКОВ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ЗА 2024 ГОДИНА

692
0
СПОДЕЛИ

Между 62 конкурсни книги стихосбирката „Смъртта разпитва вече кой си“ донесе поредната награда за нейния автор Кръстьо Раленков, роден в Панагюрище през 1965 година.

Наградата е на Община Сливен, родният град на Дамян Дамянов и включва плакет, диплом и парична премия. Председател на журито е съпругата на поета – поетесата Надежда Захариева.

„Смъртта разпитва вече кой си“ е третата поетична книга на Кръстьо Раленков, след „Денят на еднодневката“ и „Кислород“. Тържествена церемония по връчване на наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ се състоя в зала „Сливен“ на 14 май. Ето какво сподели той специално за ПИАнюз:

Третата ми книга – „Смъртта разпитва вече кой си“ е може би най-тежката ми в тематичен план книга, поглед към живота и смъртта от предверието на старостта, от онова бавно стопяване на хоризонта пред теб. Същевременно е най-забелязаната, най-награждавана моя стихосбирка. Спечели наградата „Иван Николов“, беше номинирана за наградите „Константин Павлов“, „Христо Фотев“ и „Иван Пейчев“, а сега спечели и наградата „Дамян Дамянов“. Това ме кара да мисля, че съм успял до голяма степен да докосна и изкушените професионално, и не толкова изкушените читатели, които по инстинкт избягват по-мрачните тематики, но също тъй по инстинкт долавят кога един автор е насъщно честен и истински. Опитвал съм се да бъда такъв, докато съм акуширал тези текстове. Но след като бъде написана, всяка книга си има своя съдба. Авторът просто върви като един верен оръженосец в дирите на тази съдбовност. И единственият шанс да се измъкне от тази си роля е да пристъпи, да потъне, да се забрави в следващата си книга. Чест е, разбира се, да получа наградата „Дамян Дамянов“, надявам се да е чест и за панагюрци, да е чест, че я е получил един панагюрец.“

Кръстьо Раленков е десетият носител на наградата „Дамян Дамянов“за най-добра книга. В раздела за дебютна книга наградата се присъжда на Анастасия Стоева от София.

Текст и снимки: Мария БЕГОВА