Начало Здраве Омега-3 за деца – какви са ползите 

Омега-3 за деца – какви са ползите 

СПОДЕЛИ
Омега 3

Защо омега-3 мастните киселини са незаменима храна за мозъка? Те играят важна роля за правилното му развитие, както и допринасят за цялостното здраве. Освен това приемът на хранителни добавки с омега-3 за деца намаляват симптомите на хиперактивност и подобряват съня.

 

В статията ще ви разкажем по-подробно какво са точно ползите на рибеното масло и как можете да го добавите в диетата на децата си.

Източник на изображението: elments.envato.com

С какво помага омега-3 на децата?

Омега-3 мастните киселини са необходими за доброто здраве и правилното развитие на бебетата и децата. Те помагат за повишаванена имунитета, както и за подобряване на мозъчната функция и психическото здраве. Дефицитът може да доведе до чести разболяваяни, кожни проблеми, нарушена концентрация и др. 

 

По-долу ще ви представим основните ползи от рибеното масло.

Спомага развитието на детския мозък

Мозъкът се развива най-осезаемо от раждането до около 2-годишна възраст, въпреки че развитието продължава през цялото детство и юношество. Над 60% от мозъка се състои от мазнини и докозахексаеновата киселина (DHA), съдържаща се и в рибеното масло, която съставлява около 10-15% от тези 60%. 

 

Именно заради това, омега-3 мастните киселини са необходими за развитието на сетивните, когнитивните и невронните системи по време на растежа на мозъка. Благодарение на тях, нервните импулси се предават по-ефективно. 

 

Рибеното масло и ползите за детския мозък:

 

  • Добра концентрация;
  • Уменията за учене;
  • Умения за решаване на проблеми;
  • Подобрено настроение;
  • Предотвратяване на депресивни разстройства при децата и др. 

Спомага качествения сън

Проучване доказва, че когато децата имат лошо качество на съня, причината най-вероятно е ниски нива на докозахексаеновата киселина. Ако към диетата им се добави храна или хранителни добавки с омега-3, това може да повиши продължителността на съня до около 58 минути на нощ. Освен това ще намали и събужданията

Намалява симптомите на астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга хора от всякакви възрасти. Тя причинява неприятни симптоми като болка в гърдите, затруднено дишане, кашлица и хрипове. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляването им. Освен това приемът им служи и за превенция от хроничното заболяване. 

Подобрява защитните функции на организма

Редовното взимане на омега-3 може не само да понижи тежестта на вирусните инфекции, но и да намали честотата им. Причината е, че мастната киселина служи като регулатор на възпалителните процеси в организма. Достатъчен е едногодишен прием на рибено масло, за да се забележи разликата.

Кои храни съдържат омега-3?

Има ли храни, които децата ви могат да хапват, за да си набавят омега-3? Разбира се! Номер 1 източникът е мазната риба – аншоа, сьомга, риба тон и пъстърва. Други отлични източници са чиа семена, рапично и ленено масло, както и яйцата от кокошки, хранили се с храна, богата на омега-3.

 

Много деца са капризни за храната си и част от тях не обичат риба, а почти всички няма и да опитат ленено масло. Нашият съвет е да сервирате апетитни рибени хапки, заляти с чаена лъжичка ленено масло. От него добавете и към любимото плодово смути. Можем да ви гарантираме, че децата няма да усетят нищо. 

Хранителни добавки

Понякога диетата не е достатъчна и в такива случаи е добре да се спрете на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини. В био магазините ще намерите капсули или бонбони за дъвчене, които са лесни за прием от деца.