Начало Култура Кукерска група „Рогач” oт Оборище със специална награда от феста в Елин...

Кукерска група „Рогач” oт Оборище със специална награда от феста в Елин Пелин

СПОДЕЛИ

Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище получи специалната награда за атрактивно представяне по време на провелия се в Елин Пелин IV-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“. Самодейците с художествен ръководител Иван Караатанасов  представиха обичая „Рогач”, кулминацията на който е гърмежът на черешовото топче ,от което излитат ято гълъби – символи на мира.

В тазгодишното издание на феста се включиха над 1800 участници от 35 групи от страната.

Бяха представени традициите на кукери, джамали, деведжии, бабугери, сурвакари, старци и други маскарадни състави. За първа година фестивалът беше двудневен, поради големия интерес и гостоприемството на шопите.

Маскарадните групи бяха оценявани от жури от български етнолози и фолклористи от Институтът за етнология и фолклористика към БАН.

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.