Начало Здраве Лечители, баячи и експерти по здравословно хранене ще останат извън закона

Лечители, баячи и експерти по здравословно хранене ще останат извън закона

СПОДЕЛИ
Реклама

Народни лечители, баячи и дори експерти по здравословно хранене ще останат извън закона.Планирани промени в законодателството ще изискват само лекари да ни съветват за здравето, предаде Нова, цитирана от dir.bg.

Нито методите, нито образованието на баячи, екстрасенси и медиуми са признати, но въпреки това те практикуват, а контрол върху дейността им няма. Промените в закона ще засегнат и хората, които се занимават с диетика и здравословно хранене. Срещу тази идея застават и много от фитнес инструкторите.

През ноември 2017 г. млада жена губи гърдата си, след като в продължение на около месец лекува рядък тумор с хранителни добавки и глад. През юни 2018 г. онкоболната Теодора губи живота си след пътуване до Бразилия, където е търсила помощ от съмнителен лечител. Затова сега от Министерството на здравеопазването искат само дипломирани лекари да могат да прилагат неконвенционални методи на лечение. Досега това можеше да се практикува и след двугодишно медицинско обучение.

Ако промените бъдат приети, регионалните здравни инспекции ще изискват всички видове лечители да се регистрират, за да може държавата да ги следи.

Предложенията за промени подлежат на обществено обсъждане в рамките на месец, който ще приключи успоредно с лятната ваканция на депутатите.

А статистиката показва, че 64 % от българите вярват в съществуването на свръхестествени сили, а 54 на сто мислят, че има вариант за лечение чрез магия.

Източник: inlife.bg