Начало Здраве Изследователи от университета в Толедо: Смартфоните и таблетите причиняват слепота

Изследователи от университета в Толедо: Смартфоните и таблетите причиняват слепота

СПОДЕЛИ

Според ново проучване синята светлина от екраните на смартфоните и таблетите може да доведе до слепота, съобщават от CNET.

Изследователи от университета в Толедо заявиха, че синият екран на смартфоните, таблетите и телевизорите, може сериозно да повреди зрението, тъй като насърчава развитието на токсични молекули в светлочувствителните клетки на очите. Учените смятат, че това може да ускори дегенерацията на макулата и други заболявания на зрителните органи.

В хода на изследването беше установено, че клетките реагират различно на различни видове светлина. Въздействието на синьото предизвиква опасни химични процеси във фоторецепторите – клетките на ретината, които реагират на светлината.

Опасната очна болест – макулна дегенерация, е причинена от влошаване на състоянието на светлочувствителните клетки в ретината. Това заболяване води до слепота с възрастта. В момента около 11 милиона души в Съединените щати страдат от тази болест. До 2050 г. се очаква този брой да се удвои.

Някои изследователи предполагат, че може да се носят профилактично слънчеви очила с ултравиолетов филтър, които могат да предпазят от синята светлина. Съветва се още да се избягва гледането на екрани на смартфони, лаптопи и други подобни устройства в тъмното.Проучването показва, че най-добре блокират синьото излъчване жълтите и оранжевите лещи.