Начало Общество Литературният салон посрещна първия си гост за годината – Боян Ангелов

Литературният салон посрещна първия си гост за годината – Боян Ангелов

СПОДЕЛИ
Боян Ангелов

Мария Бегова

Литературният салон при НЧ “Виделина-1865“ започна новата година с една вълнуваща и запомняща се среща – гостуване на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели.

Събитието се проведе под наслов „Далнини, п(р)освещения, светлописи“ и е първо от поредицата „Родени в Панагюрище“, в която се предвиждат срещи с наши именити съграждани.

Акцент на срещата беше Панагюрище като вдъхновение и тема в творчеството на Боян Ангелов, както в поезията му, така и в монографиите, посветени на читалище „Виделина“, Нешо Бончев, Петър Карапетров, Марин Дринов, за които говори Мария Бегова.

Литературният критик и поет, директор на издателство „Захари Стоянов“ Иван Гранитски представи книгата „П(р)освещения“ и очерта профила на Боян Ангелов като един от най-талантливите съвременни поети.

С думи за своя колега в срещата се включиха и поетите Петър Андасаров, редактор на първата стихосбирка на Боян Ангелов, и Атанас Звездинов, който по майчина линия също има панагюрски корени.

И двамата подчертаха специалната роля на Боян Ангелов в българския духовен живот и като поет, и като човека, който оглавява писателския съюз.

Свои впечатления за книгата „П(р)освещвния“ сподели Спаска Тасева, председател на читалището.

В своето изказване Боян Ангелов сподели колко свидно е за него Панагюрище и панагюрското читалище и прочете свои стихотворения, между които и посвещенията на двама пангюрски поети – Александър Геров и Богдан Овесянин, творчески псевдоним на Тодор Натов.

Музикалният поздрав към госта, придружаващите го и към аудиторията поднесе Андрей Манев.

По време на дискусията се появиха и нови идеи за бъдещо сътрудничество.

В момента Боян Ангелов подготвя нова книга за Нешо Бончев, която се надяваме да можем да представим отново в Литературния салон при читалище „Виделина-1865“.