Начало Култура Лятна читалня под открито небе събра малчугани от близо и далеч

Лятна читалня под открито небе събра малчугани от близо и далеч

СПОДЕЛИ

Лятна читалня под открито небе събра малчугани от близо и далеч. Осмото издание на проекта стартира вчера в Пловдив и ще продължи до 14 юни. На Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев се обърна към всички струпали се мъници с думите: „Забавлявайте се, деца“, и даде старт на голямото четене.

Целта на събитието е да изпълни със забава и интерес първите дни от лятната ваканция на малките ученици. Предвидени са много игри, сред които четене в хор, „Бинго“, „Не се сърди, човече“ и различни езикови задачи.

На учениците бяха раздадени специални карти, на които да отбелязват с какво се занимават, а след края на читалнята, всеки от тях ще получи награда за представянето си.

Освен пловдивските малчугани, читателски клубове от цяла България също пристигнаха за празника на словото. Едни от най-активните бяха представителите на клуб „Звездни читатели“ Панагюрище.

Габриела, Елза и Георги пристигат от Панагюрище, за да се включат в забавата. Звездичките от училище „Марин Дринов“ с любопитство разглеждат книжките и си избират с какво да започнат.

„Аз обичам фантастиката. Любимите ми книги са тези за Хари Потър“ – споделя петокласникът Георги, който за трети път идва в Пловдив и е впечатлен от големите фонтани.

Елза сподели, че обича да чете книжки с много картинки и малко текст, тъй като са й по-интересни, а Габриела, пък, обича да захваща дълги текстове без илюстрации, защото тя самата умее да рисува и изобразява героите такива, каквито си ги представя.

 

Освен за сладурите, книги от различни издателства, които партнират на инициативата, бяха осигурени и за родителите. Там възрастните ще намерят издания за детската психология, помагала и много полезни съвети.

Източник: marica.bg