Начало Местна власт В град Стрелча започна поетапно пускане на вода към домакинствата

В град Стрелча започна поетапно пускане на вода към домакинствата

СПОДЕЛИ
Чачов
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Реклама
финанси

Обявеното в понеделник бедствено положение заради липсата на водоснабдяване, обаче, остава в сила

От вчера сутринта водоподаване има към всички квартали, но водата е с лошо качество и може да се ползва само за санитарно-хигиенни нужди.

Продължава разчистването на зоната за водохващане, която беше силно компрометирана от дъждовете.

Продължава и проверката на служители на КЕВР, които още вчера поискаха в 3-дневен срок да им бъде предоставена информация за населените места и броя жители без водоснабдяване. КЕВР изиска и информация за състоянието на съоръженията, компрометираните водоизточници, както и доклад за резултатите от пробите за качество на питейната вода и причините за рязкото влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга.

 

Ремонт на разрушената водопреносна мрежа в Стрелча не може да започне, защото водохващането на общината се намира на 7 километра извън града във вододайната зона, която пък е в труднодостъпна местност.

„Всеки ден ходят екипи на ВиК, които се опитват да започнат ремонти, но проблемът е огромен”, съобщи кметът Стойно Чачов. Общината ще кандидатства за помощ от държавата. „Няма как да се каже точната сума за щетите, но проектантска фирма още днес започва проучвания, за да може по най-бързия начин да се ремонтира най-проблемния участък от водопроводната мрежа”, обясни още кметът.

Единственият водопровод в района е строен през 1947 г. и никога не е сменян, а сега е замърсен с тиня и кал след обилните дъждове.