Начало Общество Лятно европейско междучасие в Панагюрище

Лятно европейско междучасие в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Панагюрище се превърна в център на разгорещени дебати и забавни игри. По време на лятното Европейско междучасие 53-ма младежи -студенти и ученици, в поредица лекции,дискусии  и практически игри научиха подробности за Европейския съюз, развиха своите комуникационни умения за онлайн среда и работа в екип. Проектът „Европейско междучасие“ е на евродепутатът Светослав Малинов.

„Тази инициатива е в подкрепа на моята позиция, че гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в средните училища в България. Подобен предмет може да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството  и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации.“ – сподели Малинов.

ИДЕЯТА

През февруари 2015 г. официално започна инициативата „Европейско междучасие“. С посещение в Хуманитарната гимназия в гр. Пловдив Светослав Малинов стартира личната си програма за посещение на средни училища в България, която има за цел да популяризира Европейския съюз и по-специално дейността на Европейския парламент сред по-млада аудитория. През следващите четири години българският евродепутат ще посети поне 100 български гимназии с цел да запознае максимално много ученици с дейността на европейските институции и основните им права като европейски граждани. Инициативата се реализира в рамките на един учебен час, който включва кратка презентация с фокус върху възможностите на учениците като европейски граждани, както и свободна дискусия с младежите. Над 20 гимназии от цяла България вече се включиха в „Европейско междучасие“ през 2015 г.

Повече подробности вижте на сайта на инициативата.