Начало Общество Треньор номер едно на България за XX век Димитър Пенев днес става...

Треньор номер едно на България за XX век Димитър Пенев днес става на 73

СПОДЕЛИ

Треньор номер едно на България за XX век Димитър Пенев днес има рожден ден. Легендата на родния футбол навършва достолепните 73 години днес – роден на 12 юли 1945 г. в село Мировяне, Софийско.

Подробност, която малцина знаят обаче е, че всъщност се родил на 10 юли, но докато родителите му отидат да го запишат, вече било 12 юли …. и така по документи е роден на 12-ти юли.

364 мача и 25 гола в „А“ група, 90 мача ( от които 15 пъти е капитан ), 2 гола за българския национален отбор., участник във финалите на Световните първенства през 1966, 1970, 1974, най-добър футболист на България за 1967 и 1971, завършва висшата треньорска школа във ВИФ.

Като треньор е неповторим – с ЦСКА (шампион през 1987, 1989 и 1990, носител на купата през 1987, 1988, 1989, 1999 ), Спартак (Варна), в Кувейт и Саудитска Арабия (спечелва купата на „Свещените седем джамии“), главен селекционер на националния отбор по футбол, достигнал до историческото четвърто място на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994, води отбора и на първото класиране на Европейско първенство по футбол през 1996 г. в Англия. ц
Треньор №1 на ХХ век на Българи

Димитър Пенев е известен и с уникалните си бисери – те са тол­кова по­пу­ляр­ни във фут­бол­ни­те ни сре­ди, че си заслу­жа­ва да ви ги припомним.

1. Пената за Аржентина (преди мача ни срещу тях през 1994 г.)
“Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка.”

2. Пената за Австрия
“Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадиона им – “Кратера” (бел. ред. всъщност “Пратера” е обществен парк, в който се намира стадион “Ернст Хапел”). Около него има много люлки.”

3. При представянето на младия Трифон Иванов в ЦСКА
„Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от Янтра. Абе не знам дали е Иван, или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях.”

4. Пената за Динамо Минск
“Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава.”

5. Пената напътства шофьор на автобус
„Задръстването е голямо, отбий в лоялното.”

6. Пената за Арабската пролет
„Дали войната още не е изстинала, дали влиза студен северен вятър в тази южна държава – и аз не знам. Учудващо е в края на февруари тук да бъде 5 градуса, че и нагоре.”

7. Пената прави разбор
“Всеки играе за себе си, бавно, тромаво. Закъснях да направя промените. Видя се, че с влизането на тези двамата и следващият… третият, Йовов, стана по-бърза играта. Трябва да благодарим нa Жоро вратаря, че беше над всички и че спаси още един, два гола.”

8. Пената към футболистите, докато чакат:
˝Никой да не се качва преди да е дошъл автобусът.˝

9. Пената и лампите
“Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите.”

10. Пената и теренът
“Теренът беше малко неудобен, въпреки че е зелен отгоре.”

11. Пената и шестото чувство
“Трябва да знаете, че някой път в шестото чувство съм … а в третото чувство съм аз и някой ме догонва на първо … и просто избързвам с два-три хода напред!”

12. Пената за отбора на Левски
“Аз смятам, че те си запазиха основните футболисти – Дарко Тасич, Ембеле…”