Начало Общество Любопитно: „Замъкът на Дракула“ е най-посещаваното туристическо място в Румъния

Любопитно: „Замъкът на Дракула“ е най-посещаваното туристическо място в Румъния

47
0
СПОДЕЛИ

home~bjqWc5~5WAuMs_j

„Замъкът на Дракула“ е на второ място в списъка на списание „Форбс“ за най-скъпите замъци в света, а стойността му се оценява на 140 млн. евро.

Музейният комплекс „Бран“ в Румъния, известен като „Замъка на Дракула“, е донесъл миналата година на  собствениците на кралската династия Хабсбург  печалба от 1,2 милиона евро.

Замъкът на граф Дракула е средновековна крепост, която е построена в края на 14 в. върху стръмна скала и се намира недалеч от румънския град Брашов. Има много мнения, че някога това е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко. За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 г. за защита срещу нападенията от османските турци, а по-късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.

Компанията, която управлява Замъка на Дракула, информира, че общите приходи са в размер на два милиона евро,  а чистата печалба е 1,2 милиона евро.

Стойността на замъка, след като държавата го върна на собственика – ерцхерцог Доминик дьо Хабсбург,  през последните три години е нараснала  многократно.

„Замъкът на Дракула“ е най-посещаваното туристическо място в Румъния, с над 500 000 посетители годишно, повечето от които са чужденци.

Сред посетителите на замъка са били и Кевин Костнър, Никълъс Кейдж и други известни личности.

800px-Bran_6