Начало Интервюта Силвия Бобекова: „Щастието не се изказва с думи, то може само да...

Силвия Бобекова: „Щастието не се изказва с думи, то може само да се усети“

52
0
СПОДЕЛИ

Под ръководството на своята преподавателка по английски език Силвия Бобекова, ученици от СОУ „Нешо Бончев“ спечелиха трето място в международния проект за безопасно движение – “Твоите идеи, твоите инициативи”. 

Отделно от това Силвия Бобекова ще бъде сред най добрите български учители, които са отличени да посетят Колумбийския университет в Ню Йорк. Нейният порив за пътешествия и иновации, устремът й към нови предизвикателства, е заразителен. Открих я в класната стая, където преподаваше поредния си урок по английски  език на любимите си ученици. Беше изключително щастлива и озарена от тази победа. Успя да ме развълнува и мен с изблика си на радост, когато я попитах какво означава за нея тази висока оценка и признание.

Бобекова

Г-жо Бобекова, как се чувствате след тази заслужена победа? Щастливи ли сте?

Да кажем щастливи или развълнувани е малко. Сигурно не можете да си представите какви са емоциите, които човек изпитва когато разбере, че е трети  в света.  С много желание  и упорит  съвместен труд  заедно с учениците от 8, 9, 10 клас от езиковите паралелки  можем да постигнем много. За съжаление освен гръмките коментари във Фейсбук, не можах да видя реакцията на учениците когато разбраха, че сме се наредили в заветната тройка в света.  За този изключителен успех разбрах докато бях в Турция по екопроект на СОУ „Нешо Бончев“. Присъствах на конференция във връзка със Световния ден за опазване на околната среда, на която бяхме заедно с турски делегати, с които също споделих радостта си от успеха. Те се радваха и  вълнуваха заедно с мен. Учениците от СОУ „Нешо Бончев“ и малкото Панагюрище вече са известни в света.

Разкажете ни малко повече как разбрахте за този проект? С какви инициативи се включихте в него? От кога ги стартирахте?

На Панагюрската общественост е известно, че СОУ „Нешо Бончев“  е Европейско училище за жива планета, благодарение на участието ми в проект на WWF. Тази мрежа от европейски училища има връзка с Рено-Барселона и преследват общата мисия за ползване на екотранспорт и да направим света по-добро място за живеене. Безопасност за всички е посланието, което отправяме към всички, искаме да приканим възможно най-голям брой хора да мислят като нас.  „ Спаси себе се, спаси останалите“ е мотото, което следваме, имайки предвид разкопаните и опасни панагюрски улици.  За  щастие или нещастие, проектът започна през октомври, точно когато започна и разкопаването на града и смяната на водопроводната канализация. Към нашите инициативи приобщихме някои неправителствени организации, организирахме флашмоб, раздадохме коледни и мартенски позитивни послания на стотици шофьори с полезни факти и съвети, направихме ТВ реклама  и други, но  кулминацията беше когато обобщихме всички инициативи в кратък филм, който можете да изгледате на http://youtu.be/9d5mdHqdl5k

Какво ново Ви предстои?  

Предстоят ми още атрактивни изяви и емоции на международно ниво. Международният опит е богатство както за мен, така и за моите ученици. Щастлива съм когато споделям емоциите си с моите възпитаници, за да отворя техните очи и врати и да ги науча да прескачат по-високи бариери.

Няколко думи и за Вашата награда, която Ви нареди до най-успешните български учители и посредством която ще отидете в Колумбийския университет в Ню Йорк? Кога ще се случи това? С какво ще бъде съпроводено това посещение там на българските учители?

За тези предстоящи емоции ще ви споделя на  по-късен етап. Щастието не се изказва с думи, то може само да се усети.

10304980_10202017844868042_2544481994257006144_n
Слвия Бобекова в Mall Sapphire in Istanbul- on top of the world

 За себе си Силвия Бобекова казва:I’m an energetic and full of energy person“ /Аз съм активна и пълна с енергия личност/.

И напълно оправдава тези думи!

Нашият екип  поздравява нея и учениците й, като им пожелава много нови превзети светове и предизвикателства.