Начало Общество Магнитната буря, която удари Земята, постепенно затихва

Магнитната буря, която удари Земята, постепенно затихва

СПОДЕЛИ

Мощната магнитна буря, която удря Земята, започна миналата нощ. Тя е една от най-силните през последните години.

Явлението вече отшумява, а на територията на България тази магнитна буря е била в по-ниска степен, заяви геофизикът доц. Петя Трифонова от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя обясни, че в Геомагнитна обсерватория “Панагюрище” е регистрирана максимална стойност на к-индекса 6, докато в планетарен мащаб са достигнати стойности от порядъка на 7.

Магнитните бури са резки и внезапни смущения на магнитното поле на Земята, които се предизвикват от изригване на слънцето и взаимодействието на земната магнитосфера със слънчевия вятър. Доц. Трифонова поясни, че явлението не причинява нарушения на здравословното състояние, но оказва влияе на чувствителните хора.

„Ефектите, които се наблюдават са главоболия, аритмии, промяна в кръвното налягане, промяна в психофизичните параметри. Хората, които са по-чувствителни усещат промяната в магнитното поле“, каза доц. Трифонова.

Нарушеното магнитно поле може да предизвика нарушения в техниката, навигацията, сигналите, които се приемат и предават от сателитите, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите части от тази мрежа са високоволтовите съоръжения и трансформаторите.

Смущенията на магнитното поле обикновено оказват неблагоприятно влияние върху възрастните хора, както и при тези с отслабен имунитет. Възможно е те да изпитат усещане за отпадналост или по-силно главоболие.

Обичайно лекарите съветват по време на магнитни бури да се храним с повече плодове и зеленчуци, както и да сме добре хидратирани.