Начало Общество Майстор, работил за Ватикана вае копието на Панагюрското съкровище

Майстор, работил за Ватикана вае копието на Панагюрското съкровище

СПОДЕЛИ

Пламен Василев и Велимир Великов са двамата основни майстори, които работят по копията на Панагюрското златно съкровище, които се изработват по поръчка на „Асарел Медет“.   Двамата са наети от НИМ като външни изпълнители и работят по съкровището от август миналата година. Велимир Великов е скулптор, а Пламен Василев – бижутер.

Пламен Василев  е майсторът, работил по няколко поръчки от базиликата "Свети Петър" във Ватикана – изпод изкусните му пръсти са излязли изящни чаши и пръстен.

 

 

Велимир Великов е роден на през 1973 г. в Силистра. През 1991 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1998 г. се дипломира в НХА “Н.И.Павлович” в София. Има множество участия в национални и международни изложби за скулптура и рисунка. Повече от 10 години Велимир работи и трупа опит в ателието на Георги Чапкънов-Чапа. Като главен помощник на професора Велимир участва в изработването на герба на България, скулптурите на Света София, на баща и син Славейкови и други емблематични скулптурни композиции. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Русия, Швейцария, Англия, Белгия. Живее и работи в София.