Начало Интервюта Марин Вулев-управител на ВиК: Вода през лятото ще има, дори и Водното...

Марин Вулев-управител на ВиК: Вода през лятото ще има, дори и Водното да търпи загуби

СПОДЕЛИ

Интервю на Геновева Дикова

Вода през наближаващото лято ще има, дори и ВиК да търпи сериозни загуби при остраняването на аварии. Това заяви шефът на ВиК – Панагюрище, Марин Вулев пред репортер на ПИА.Той не се ангажира с отговор на въпроса ще има ли режим на водата, но бе категоричен, че положението ще е много по-добро от това през миналата година. Всички очакваме с нетърпение по-топлите дни, но с тях идва споменът за липсата на вода по 12 часа на денонощие, опашките пред алтернативните водоизточници и бедственото положение, в което изпадна община Панагюрище. Миналата година особено популярен стана изразът: "От Панагюрище ли си или така си миришеш". Сега всички се надяваме проявата на този, в известна степен черен хумор, да остане в миналото.

Г-н Вулев, извършва ли ВиК някаква специална подготовка предвид задаващото се лято?
Съвместно с общината и с "Асарел Медет" като спонсори ще монтираме нови помпени агрегати, старите ще бъдат демонтирани и ще останат в резерв за краен случай.Ще заредим нови помпи – многостъпални, които са с по-добър коефициент на полезно действие от старите. Както знаете миналата година беше подменена най-проблемната част от магистралния водопровод. Това е трасето от 3.5 км на Бошуля. Именно то създаваше най-много проблеми. Тази зима ние непрекъснато припомпваме – всяка вечер по два или четири часа в зависимост от това каква е нуждата на селата, тъй като Елшица, Левски, Попинци до някъде, са зависими само от магистрален водопровод "Марица".

Имаха ли проблеми с водата тези села през зимата?
Само когато е имало аварии. Бъта, Баня също вземат от магистралния водопровод, но вземат и от Панагюрище.Стараем се тях да ги покриваме с водата, която добиваме от местните водоизточници и по тази причина те почти не ползват магистралния водопровод през зимата.

Кога ще бъдат монтирани новите помпени агрегати?
Подписани са договори, мина и обследването, чакат се помпите. Мисля, че до края на месец май помпите ще бъдат монтирани. Те са немско производство и съм убеден, че ще имат дълъг живот.В същото време ще тече и ревизиране на станциите, резервоарите и т.н.

Имаше ли през зимата сериозни аварии?
Имаше, но времето беше благосклонно към нас. Нямаше прекалено ниски от по минус 20 градуса температури и снегът не бе много траен. Имаше една по-сериозна авария на центъра, предвид това, че центърът е бетониран изцяло, но с помощта на колеги, които имат дълъг опит, открихме и отстранихме аварията.

Към момента чакат ли ви някакви спешни ремонти?
Цялото съоръжение, което ВиК стопанисва е с изтекъл експлотационен живот. Накъдето и да се обърнем всичко трябва да се пипне, да се ремонтира, включително и техниката, с която работим. Налага се да степенуваме нещата и да насочваме ресурс първо към най-необходимото.

Кое е то на този етап?
Това е подмяната на водомерите на населението, което вече започна от селата. Някои устройства не са сменяни от много време, а по нормативна уредба този срок е 5 години.

Как ще засегне това хората, ще се наложи ли да се охарчат?
Нови водомери ще си купуват само тези абонати, чието устройство е с изтекъл срок. Ако пък  водомерът е развален, замърсен, но подлежи на ремонт, могат да си го ремонтират и да не купуват нов. Изборът си е техен. Важно е устройството да отговаря на наредба 4. Един нов водомер струва 27 лв., а ремонтът излиза около 25 лв. Така че охарчването не е голямо.Информационната кампания вече започна. Нашите инкасатори подават покани до събранията на жилищните блокове, за да разясним всичко на хората и да пристъпим към работа. При жителите на блоковете, нещата стоят малко по-особено, защото нашите правомощия по наредба 4 стигат до общия водомер. Хората трябва да си купят водомер и да викнат човек от ВиК да го смени, защото той трябва да постави и пломбата.Ако друг човек поставя водомера, трябва да присъства и представител на ВиК.Задължително се прави протокол за свалянето и поставянето, какви са били показанията и т.н.

Възможно ли е да се увеличат сметките за вода след смяната на водомерите?
Да, наистина е възможно. Причината е, че когато минат определен брой години едно устройство, особено механично, се износва и започва да отчита по-малко.Ако се износи това устройство то или спира, или отчита по-малко. В тази връзка важно е да се знае, че новите устройства ще мерят точно толкова вода, колкото е изразходена.Целта ни е да можем да събираме сумите за действителните количества. Това е важно, за да може и ние като предприятие да се издържаме. Съвсем скоро бях на едно събрание на Съюза на ВиК операторите. Там точно за това стана въпрос. Ръководителят на съюза наблегна, че ние сме единствените, но не сме точно монополисти. Така е, защото много малка част от парите, които взимаме от абонатите, стигат до нас. Ако изобщо трябва да ни смятат за монополисти, то ние сме сред най-онеправданите.

В тази връзка търпите ли някакви негативи, предвид напрегнатата обстановка в страната и крайно отрицателното отношение на хорта към монополистите?
Търпим, защото ни слагат под общ знаменател с електроразпределителните дружества. Ако трябва да сравняваме, те винаги имат модерна и нова техника, за разлика от нас. Не съм напълно убеден, но и заплащането при техните служители най-вероятно е няколко пъти над нашето. Дори само базата ако погледнете и ще видите разликата. Не е все едно да влезеш в сграда на енергоразпределително дружество и в сграда на ВиК.

Стана въпрос за техника, имате ли нужда от нова и каква?
Изцяло техниката ни е много амортизирана и я поддържаме с усилия. Крайно належащо е да я сменим. Нужни са ни багери, машини – всичко.Знаем, че техниката е скъпа, но все пак имаме надежда, че скоро ще имаме и нова, особено ако абонатите си плащат редовно.

Какви са загубите на питейна вода?
Загубите на вода, за съжаление, са около 70 процента. Причината, главно е остарялата инфраструктура. За много от авариите разбираме след време. Наскоро имаше една авария близо до болницата. Реката е близо и изтичащата питейна вода си напивала, напивала, докато не се бе образувало нещо като подземна пещера.Хората ни сигнализират, но когато аварията вече се вижда на повърхността.

Известно е, че има сериозна стойност на несъбраните задължения за изразходена вода. Какви са най-големите неплатени сметки?
В момента не мога да кажа общата стойност на задълженията, но определено имаме частни абонати, които са натрупали сметки от по 2 000 лв. Някои не са си плащали водата по две, три или четири години.

Позволявате на закъсали абонати да плащат разсрочено. Дава ли резултат този метод?
Първо ние изправихме тези абонати пред възможността да им спрем водоподаването. На поне 20 такива случаи в Панагюрище аз лично съм присъствал. В селата също пристъпихме към тази крайна мярка. Акцията за спиране на водата започна след като приключи режимът и водоподаването стана редовно и нормално през миналата година. Когато аз дойдох и поех поста, вода нямаше. Беше немислимо да насочваме какъвто и да било ресурс към некоректните платци и към всякакви други задължения. Важно беше да докараме водата до чешмите на хората. След като обстановката се нормализира, насочихме усилията си към инкасото.

Как реагираха хората, когато им спирахте водата?
Много негативно, разбира се. Лошото е, че някои от тях смятат, че водата им е някакъв подарък от държавата, от общината. Стараем се да проявяваме и разбиране в случаи, когато се касае за много бедни хора. Тогава позволяваме по-дълъг период на разсрочено плащане. Не бива да се забравя, че ние също се нуждаем от пари. Когато застъпих на този пост, работниците не можеха да си вземат месечните възнаграждения. Смея да кажа, че от няколко месеца, този проблем отпадна. Не казвам, че като ги взимат са доволни от размера им, но поне си ги получават редовно.

Преди известно време ваша проверка установи, че в село Бъта не са засичани показанията на водомерите една година. Къде още намерихте такава практика?
В село Бъта, инкасаторът не бе засичал показанията повече от година. Подобна практика установихме в почти всички села, но случаите не бяха толкова фрапиращи. Причината бе главно в това, че много абонати не живеят постоянно в къщите си в селата, идват и си отиват. Мога да кажа, че сега се нормализираха нещата и показанията се засичат редовно.За целта ние постоянно правим проверки.

Стигнахме до един въпрос, който вълнува всички ни. Да очакваме ли отново бедствено положение заради липса на вода през предстоящото лято?
Сериозни неща се направиха и от общината, и от фирмата-спонсор. Остана обаче доста голяма част от трасето, която е неремонтирана.Тя винаги може да създаде някакъв проблем. Предвид това, че ВиК ще излезе на свободния пазар на електроенергия, ако заявим какво количество ел.енергия ще израходим, пък се случи авария, ние ще плащаме по-голямо количество ток. Нека хората да знаят и това, че ако има намаление на цената на тока от 8%, то касае малките потребители, но не и нас. ВиК ще плаща повече ако се случи авария. На среща на ВиК-операторите коментирахме, че след като ние предлагаме услуга от първостепенна обществено значение, то би трябвало да ползваме някакви преференции, но такива към момента няма. С други думи – ВиК-Панагюрище, ще има загуби, но вода ще има през предстоящото лято, особено ако не се случват големи аварии.

А ако се случи сериозна суша като миналогодишната?
В този случай може и да им някакви малки аварийни моменти, но не и сериозни проблеми с водоподаването.Трябва да кажа, че нещата са много по-добре от миналата година. Вече казах, че голяма част от проблемното трасе е подменена, ще се сложат и новите помпи, всичко, което като съоръжения трябва да го има в станциите, вече го има. Друг въпрос обаче е, че трафопостовете са вече морално остарели. Там също е нужен ремонт, за да могат помпите да работят.

Да очакваме ли отново режим на водата?
Още е рано да отговоря, но съм убеден, че положението с водата ще е много по-добре от миналата година.

_______________________________

Пред обектива на ПИА управителят на В и К Марин Вулев подробно разясни в кои случаи се налага водомерът да бъде сменен, кога тази смяна е за сметка на Водното и в кои случаи – за сметка на потребителя.

 

 

 

1 КОМЕНТАР