Начало Култура Мариус Куркински кани панагюрци на пътешествие с „Лодка в гората”

Мариус Куркински кани панагюрци на пътешествие с „Лодка в гората”

СПОДЕЛИ

Театралната постановка „Лодка в гората” ще гледаме в Панагюрище на 13 юни от 19:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник.

page

В тази постановка режисьорът Мариус Куркински се фокусира именно върху униженията, мечтите и страховете на невидимите малки хора, загиващи неразбрани в българските села.

Спектакълът му не е политически, а силно социален. Базиран е на драматургичния триптих на Николай Хайтов „Пътеки“, „Лодка в гората“ и „Кучета“.

Триптих за малките хора, извити като запетайка от примирение и покорство, но дълбоко в сърцето си – бунтари, мечтатели, идеалисти, безпомощни в битките си с идиотския държавен служител по времето на комунизма. Как нещата се повтарят до запетайка и дали още има такива български селяни, това е съвсем друг въпрос.

„Лодка в гората“ е сред най-малко поставяните Хайтови произведения, особено днес. Вероятно защото действието се развива във време, когато думи като „партизанин“ и „селянин“ не са били обидни квалификации. Това е вторият спектакъл на Куркински по разкази на Хайтов. Лодка в гората е „зашит“ от три отделни истории, чието сглобяване би трябвало да конструира единна цялост, но кръпките си личат. Резултатът: клатеща се дървена лодка в гората, която дава ясни знаци, че ще отплава, но стои като закована на брега. Невидимата котва, която пречи на този иначе красив и светъл в мрачините си спектакъл, е в липсата на двойно корпусно покритие, както и в неумението да се борави с греблата.

Малък подвиг е, че Куркински е събрал част от най-добрите млади актьори на МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР „ЗАД КАНАЛА”.

На сцената ще излязат: Симеон Бончев, Антоний Аргиров, Александър Димов, Иво Аръков, Луиза Григорова, Владимир Димитров, Александър Кадиев, Александър Димов.

.