Начало Интервюта Мария Петришка: Йога не е за гъвкавите – йога е за смелите!...

Мария Петришка: Йога не е за гъвкавите – йога е за смелите! Пожелавам ви да сте смели!

СПОДЕЛИ

Здравей, Мария! Днес, 6 октомври, Йога клуб „ Анахата“ става на 5 години. Ти си неговият основател и естествено е да попитам – каква е равносметката за това време?

Равносметката е много любов, събрана на едно място в нашето йога семейство. Много обща позитивна енергия, отдадена в работа за себе си и другите.  Безброй часове прекарани в асани, пранаяма, реалаксации и медитации промениха мирогледа ни, промениха света ни  и естествено самите нас. Защото йога не е само практика, а преди всичко любов! Йога е отдаване и получаване, равновесие, хармония, пробуждане, осъзнаване, опознаване, изучаване и анализиране със сърцето. Йога е потапяне в необятния океан на душата, среща с огромния енергиен заряд, който всеки от нас притежава и изразяване на творческия ни потенциал. Йога е празнуване на живота всеки миг, всеки дъх. Йога е пътят към любов и състрадание, към безрезервно отдаване и доверие във вътрешния ни глас. Йога ни дарява спокойствие и приземяване в динамиката на контрастите около нас. Йога ни пробужда за нашата истинска същност, за да може целият свят да се разтвори пред нас. Накратко: 5 години една мощна енергия, насочена в правилната посока – на съзидание! Съзидание на самите себе си.

Какво ти дава преподаването на йога?  

Спокойствие, блаженство, вяра, одухотворeние, покой , светлина, умиротворение, надежда. Най – много любов! Преди всичко към самата мен, която въпреки растящите ми ангажименти устоях и преподавам! Към хората , които ми се довериха в пътя им за собственото им израстване. Любов към всяко божествено създание, тръгнало по пътя към себе си, без значение каква философия споделя. Любов и към всички божествени създания , които все още търсят  себе си. Преподаването е преди всичко отговорност към моето собствено израствене! Това са години обучения, семинари, практики, за да мога да съм достатълно подготвена, според собствените ми сили. Защото йога е среща със самите нас. Който го е страх от тъмното не влиза.

Отбелязване на 2-я рожден ден на клуба през 2015 година

Кой е най-незабравимият момент за теб?

Първата ни йога практика! В залата по самбо група ентусиасти, аз самата без кой знае каква подготовка, но всички в очакване на онзи вълшебен момент от нашето единение. Наистина беше вълшебно и незабравимо за мен. Помня кратката лекция на Иван Митовски като въведение, моята неувереност и треперещ глас. Но всичко много бързо се преобрази, когато осъзнах че тези хора пред мен разчитат на мен в пътя им към себе си. Осъзнах, че създадохме едно йога общество, което по – късно се превърна в семейство . И този момент е незабравим за мен

Кое те кара да се чувстваш удовлетворена?

Блаженството в мен и на лицата на всички практикуващи, след края на практиката. Това е ориентир  за мен, че се движим в правилната посока. Разбира се и още хиляди знаци по пътя ми. Усмивка , благодарност , вежливост с повод или без повод ми носят удовлетворение. Чувствам се удовлетворена, когато виждам напредъка на практикуващите в залата и в мислите им, и в живота им също. Всъщност това е най – голямата ми награда. Да наблюдавам в практикуващите и в себе си чисти мисли, добри дела и сърца пълни с любов.

Защо повече жени, отколкото мъже посещават практиките? 

Разбира се, защото жените в този етап  на развитието на човешкото общество са поели много функции на глава на собствения си живот! Защото жените са много по-отворени за душевни преживявания. Защото намират много повече свободно време за себе си! Защото са намерили силата, за да са отговорни към , себе си, семейството си и обществото ни!  Защото повечето мъже работят  много и нямат  време! Разбира се, на този въпрос всеки човек би могъл да даде различен отговор. Но причините не са важни – те са само оправдание. Ако йога ви повика – просто елате. Това е моето предизвикателство към мъжката част на нашето общество. Йога е отговорност, йога е преживяване и преди всичко любов!  Ако искате да ги преживеете заповядайте! Ще е удоволствие за мен да извървим пътя към себе си заедно! Истината е, че в далечното минало йога се е практикувала само и единствено  от мъже. Предавала се е от учител на ученик устно. Но времената вече са други-жените и мъжете имат право на избор кой е пътят на живота им.

Празнични моменти….

Много хора смятат, че трябва да си гъвкав като ластик, за да се занимаваш с йога. Отново това е заради медиите и затова мнозина дори не се опитват да отидат на йога защото мислят, че трябва да са много гъвкави. Как се справяш с това?

Да са гъвкави като ластик  го могат само децата, но то е защото те се движат непрекъснато! Ние възрастните, след безброй часове прекарани в седене, тоест  обездвижване, стрес и напрежение, които също оказват влиянието си, сме доста вдървени. При някои проблемите са здравословни. Ще ви дам за пример самата мен  – аз никак не съм гъвкава, вследствие на автоимунно заболяване ,с което се борих години, сега сухожилията ми са почти „железни“. Моите ученици влизат в голяма част от асаните много по – дълбоко от мен самата. Но това не е важно за мен, не би трябвало да е важно и за вас. Защото ефектът от практикуването на йога не е само на физическо ниво. След години занимания с йога тялото ми е значително по – гъвкаво, но не е ластик. Но за сметка на това тялото ми е изпълнено с живот. И това е най – малкото което постигнах с йога!  Йога  ме направи по – богата! Преди всичко душевно  – усмивката е неизменна част от живота ми, добронамереност , милосърдие ,искреност и любов изпълват сърцето ми. С йога постигнах мир със себе си , добих увереност в себе си и действията си. Всеки решава сам за себе си! Ако искате промяна в живота си, елате на една йога практика за начинаещи. Може да е любов от пръв поглед, но може и да се наложи да ѝ дадете втори шанс. Но ви обещавам, йога ще промени живота ви! Йога не е за гъвкавите – йога е за смелите! Тези които не се страхуват  да излязат от зоната си на комфорт, за да направят живота си по – качествен! Пожелавам ви да сте смели ! Гъвкав всеки може да бъде , практикувайки йога всеки ден.

Колко и какви групи има в момента?

В момента в йога клуб „ Анахата“ – Панагюрище  се провеждат седмично 2 занятия. Във вторник от 18,30 часа Йога за начинаещи с мен и в четвъртък от 18,30 Йога за напреднали с Петя Джамбазова. Имаме планове да подновим занятията по йога за деца. И разбира се, моята все  още не осъществена мечта – „Йога 55+ “. Също така „Йога за семейни двойки“ . Това са проекти върху който все още работя и се надявам да съумея да  осъществя .

Мария Петришка и Петя Джамбазова

Мислиш ли, че йога асаните са достатъчни като упражнения за повечето хора или е необходимо да се комбинират с други видове упражнения например с фитнес?

Ако въпросът ти е дали йога е достатъчна за поддържане на физическото здраве на човека, отговорът ми е – всичко зависи от човека. Но ако се практикуват ежедневно силови практики, фитнес не е необходим. При едночасова ащанга йога тялото ни се сдобива с толкова сила, колкото и при един час във фитнес залата. Аз например обичам да плувам, да се разхождам в планината .Това всичко е спорт – йога е много повече от спорт – тя е философия , тя е начин на живот! Йога е обещание към самия себе си – че ще си здрав до края на земния си път, че ще надскочиш себе си и ще откриеш „правилните фабрични настроики“ в живота си, че ще галиш душата си и че ще израстваш всеки божи ден !

Какво би казала на тези, които искат да опитат йога, но се притесняват от тялото си, от възрастта си, от това дали ще се справят?

Никой друг освен вас самите не е господар на живота ви, на тялото ви. Вие сами решавате как да изразходвате вашите ресурси, как да се развивате! Знаете ли, че има едно проучване, което много ми харесва и ще го споделя с вас. Питали дълголетници, но не само дълголетници, но и съхранили младостта в дните си – Какво правихте през всичките тези години за да изглеждате на тази възраст все още млад ?  И общия отговор от всички бил – аз продължавам да уча и до ден днешен. Пожелавам ви всеки ден  да учите! Може да е и философията на йога, но не е задължително! Просто учете!  За да се развивате, за да сте млади в дните си и до последно да сте себе си ! Човек има винаги от какво да се притеснява, ако това е неговата гледна точка.  Пожелавам ви това никога да не е отправната точка на вашия живот.

Какво си пожелаваш за рождения ден на клуба?

Нашият йога клуб има мото! То някак си се внедри в  редиците ни още с първите ни йога практики. „ Ако до всяко добро същество застане поне още едно, тогава , тогава……“ Нека всеки от вас да развие прогресията до там, до където му стигне фантазията. Ето това си пожелавам – всички ние да живеем в доброта и любов! Това не е утопия , постижимо е. Да пазим природата, света , тялото и мислите си чисти! Да сме ДОБРОдетелни, ДОБРОлюбящи и обаятелни! Да сме милостиви и обичащи преди всичко себе си ! Или просто да сме божествени създания , каквито сме дошли на този свят!

Благодаря ти за интересния разговор!