Начало Зелено Марияна Нетова: Начинът да се справим с пластмасовото замърсяване е да изискваме!

Марияна Нетова: Начинът да се справим с пластмасовото замърсяване е да изискваме!

СПОДЕЛИ

За Марияна Нетова като експерт – специалист с дългогодишен опит в сферата на козметологията и човек с отношение към важните детайли, не е тайна, че красотата и здравето са взаимно свързани. От нея научаваме, че голяма част от фирмите, работещи в тази сфера, отдавна използват биоразградими  опаковки, а все повече производители на козметични продукти залагат на екологично чистите съставки.

Като съвременен човек, Марияна отдавна следи с интерес темите, свързани с екологията и все по-тревожната ситуация с глобалното замърсяване. Именно връзката между здравето и придобиващото плашещи размери пластмасово нашествие я кара да приеме като своя лична мисия битката за намаляване на замърсяването и става партньор на  „Българска зелена компания“ ООД. Компанията предлага на  клиентите си висококачествени и напълно безопасни биоразградими и компостируеми торби за пазар и за смет, съдове и опаковки за храна, чаши за топли и студени напитки и др. Продуктите, които се предлагат, са 100 % биоразградими и компостируеми, направени са от картофено нишесте и захарна тръстика, безвредни са за природата  и могат да се разградят за около 6 месеца образувайки естествени наторяващи вещества в почвата. Повече за предимствата на този тип продукти научихме от разговора с Марияна Нетова.

Бъдещето е в ръцете на природата! Можем да се държим така сякаш я притежаваме, но всъщност тя ни притежава и животът ни зависи пряко от нея.

Здравейте, г-жо Нетова! Влизането в сила на Европейската директива за стандарт 13432 временно се отложи, но е въпрос на време тя да стане действаща. Какви са Вашите наблюдения – готови ли са българите – както представителите на бизнеса, така и потребителите, да подходят отговорно и най-после да се откажат от найлоновите торбички, пластмасовите чаши и чинии и сламки?

Предвид всички сътресения, през които премина целият свят и в частност България през последната година, смятам, че хората осъзнаха сложността на положението. Прекарвайки повече време в къщи и получавайки по-голям обем от информация, вече сме по-наясно със състоянието на планетата и смятам че сме по-готови от всякога да прегърнем тази инициатива и да се почувстваме част от света, а не да бъдем вечните аутсайдери, които винаги са последни във всичко. От срещите ми с различни хора, с радост мога да отбележа, че все повече българите осъзнават, че бъдещето на планетата, на децата ни, на това да ни има, зависи от всеки един от нас. Забелязвам и друго, което е много радващо – младите майки са все по-търсещи, все по-заинтересовани и знаещи и безкомпромисни в изискванията в грижата на своите деца. А това е важно, защото те отглеждат и възпитават нашето бъдеще.

 

В много случаи промените, които нямат задължителен характер, навлизат по-бавно в по-малките населени места. Смятате ли, че Панагюрище може да опровергае това?

Стремежът към запазването на здравето касае всеки един от нас, без значение къде живее. От изключителна важност е какво качество на живот сами за себе си осигуряваме, с изискванията, които лично ние поставяме към качеството на храната си – като се започне от нейния произход и се стигне до начина по който е приготвена и съхранена. Не бива да се подценяват хората от малките градове като нашия и в подкрепа на това ще отбележа, че детска градина „Пролет“ беше първата, която предприе тази промяна с ЛЮБОВ и ГРИЖА за децата ни.  Сред последователите на европейската директива вече има и представители на местния бизнес.

Когато отидеш в едно заведение или магазин и видиш, че някой вече е направил промяната с мисъл и грижа за теб, за себе си, но и за цялата планета, тогава осъзнаваш – това е начинът!

Toва са специалните стикери, които обозначават обектите, в които се използват био опаковки.

 

Разкажете какви са предимствата на биоразградимите и компостируемите продукти?

Разликата е огромна, тъй като всеки един от нас знае колко отровна е пластмасата. Първо – в момента, в който храната бъде поставена в пластмасова опаковка или кутия, тя топлинно взаимодейства с пластмасата, която пък отделя вредни частици, второ – освен качеството, се променя и вкусът на храната. Трето – в тази опаковка тя може да се съхрани топла изключително кратко време, под въздействието на топлината на храната, кутията се променя и не може да бъде затоплена по никакъв начин. Четвърто – ние използваме тези пластмасови опаковки и кутии за много кратко и след това ги изхвърляме. Представете си как във всяка секунда по света някой изхвърля пластмасова кутия или чаша… А биоразградимите опаковки и кутии не се променят по никакъв начин – те не взаимодействат с храната и не променят нито качеството, нито вкуса й. В тях тя може да бъде затоплена спокойно в микровълнова, или да бъде съхранявана в хладилник. Биоразхрадимите чанти, съдове и опаковки са част от един затворен цикъл – произвеждат се от захарна тръстика и картофено нишесте, а накрая попадат в почвата, върху която после се засяват растения. И най-точният и сигурен критерий за това, че тези опаковки са безвредни, са тестовете за токсични вещества, които след това се правят на продуктите, произведени върху подобен компост. Тези тестове показват, че продуктите са абсолютно чисти. Което означава – улеснявайки себе си и ежедневието си, ние по никакъв начин не замърсяваме природата.

Какво може да направи всеки един от нас в посока намаляване на пластмасовото замърсяване?

Да изискваме! Това, което всеки от нас може, е да направи правилния избор и да изисква…. В живота и в работата си винаги съм се ръководила от принципа, че човек се самоопределя с изборите, които прави. И това важи във всяка една сфера на живота ни, включително и в стремежа към по-чиста околна среда.  Избираме, когато сме у дома да се храним и пием в съдове от порцелан и стъкло, а тогава, когато трябва да вземем храната си отвън или когато сме на път, избираме биоразградими опаковки, търсим заведенията и магазините, които ще ни предоставят храната именно в такива. И аз съм сигурна, че те ще ни ги предоставят, защото тази грижа е за всеки един от нас, за всички взети заедно и за цялата планета.

 

За въпроси, свързани с биоразградините и компостируеми продукти на „Българска зелена компания“ ООД, можете да получите информация на телефон 0888 909151