Начало Общество Мартин Захариев: Законът не третира съдържанието в интернет като медии

Мартин Захариев: Законът не третира съдържанието в интернет като медии

СПОДЕЛИ
Мартин Захариев

Мартин ЗахариевБНТ и БНР са неконкурентноспособни, негледаеми и неслушаеми”,  заяви Мартин Захариев, в качеството си на член на парламентарната медийна комисия, по време на дискусионния панел за Четвъртата власт на Световната среща на българските журналисти в Пловдив, на която присъства и представител на ПИА.

По време на футболната среща Армения – България на 11 октомври, аудиторията на БНТ е достигнала 30%, а веднага след края на мача гледаемостта е паднала до 3%. Аудиторията на новия български сериал „Четвърта власт” пък е едва 4% – посочи Захариев. Според него трябва да се въведе модерно управление двете обществени медии, което неминуемо ще доведе до структурни промени и намаление на числения състав, предаде радио Дарик.

Според него трябва да се промени и начинът им на финансиране, тъй като те предварително са загубили състезанието с частните национални медии. През последните месеци приходите на БНТ са се свили с 50% .

За нов закон за медийните услуги се обяви още Захариев. В момента българските медии се оглеждат в грозното огледало на собствените си изкривени отношения, каза той. Плурализмът и разнообразието, незаконната медийна концентрация и прозрачността на собствеността, са неотложните явления в медийната среда, които трябва да регулира новият закон. Депутатът и член на парламентарната комисия по културата имедиите  посочи, че в настоящия си вид българското законодателство не третира съдържанието в Интернет -сайтовете, социалните мрежи, блоговете, като медии.Основна цел на промените, за които бихме говорили днес, е да се съгласува единна политика на регулация и саморегулация на медиите чрез нова законодателна база, която ние всички бихме
искали да се изразява в нов закон за медийните услуги и изравняване на стандартите на регулиране в обществения и търговския сектор, каза Захариев.