Начало Интервюта Петко Стоев: Ще преименуваме улица, на която не живее никой

Петко Стоев: Ще преименуваме улица, на която не живее никой

СПОДЕЛИ

Днес във фейсбук профила на ПИА бе публикуван сигнал от читателката Мария Ракова , която позовавайки се на местна интернет страница, изразява притеснението си от предложението, което кметът на Панагюрски колонии Петко Стоев е внесъл в Общинския съвет, а именно – една от улиците в селото, носеща името "Райна Княгиня" да бъде преименувана на улица "Асарел-Медет".  Според читателката ни това е скандално и "е опит да се обезличи и омаловажи приноса на българската революционерка и национална героиня."

Репортер на ПИА се запозна в детайли с направеното от кмета Стоев предложение, след което го потърси лично за коментар. Вижте какво сподели г-н Стоев пред ПИА.

– Господин Стоев, какъв е поводът да внесете предложение в Общинския съвет да бъде преименувана улица "Райна Княгиня" на улица "Асарел-Медет"?

– Мотивите за тази промяна съм ги изложил ясно в предложението, което съм внесъл в Общинския съвет – скоро се навършват 50 години от създаването на "Асарел-Медет", а развитието на Панагюрски колонии като селище е тясно свързано с дейността на предприятието. Кръщаването на улица е нашият начин да отбележим тази годишнина. Предложението за това е не само мое, а и на голяма часкт от местните хора.

А защо решихте да преименувате точно тази улица?

– Решихме да е точно тази улица след дълги обсъждания и основният мотив е, че тя е най-подходяща тъй като в момента на нея няма жилища, т.е. там не живее никой и преименуването й няма да създаде административни проблеми, каквито биха възникнали, ако там имаше адресно регистрирани жители на Панагюрски колонии. Това е единствения ни мотив да изберем точно тази улица.

– Но в общественото пространство вече се коментира, че с този акт вие едва ли не омаловажавате приноса към историята  на една емблема за Панагюрище, каквато е Райна Княгиня…

– Вижте, това е смешно. Далече сме от мисълта да омаловажаваме приноса на националните герои. В Панагюрище има улица, която носи името на Райна Княгиня и ако тази улица в града на Априлското въстание се преименува, това наистина би било странно, но  нека си припомним, че Панагюрски колонии съществува малко повече от 100 години и чисто исторически селото не е свързано с Априлското въстание.  Но, разбира се, всеки има право на свое мнение по въпроса. В крайна сметка аз ви изложих мотивите си, а дали предложението ми ще се осъществи или не, ще реши Общинският съвет.

– От колко време улица "Райна Княгиня" носи това име?

– От около година, когато бяха одобрени имената на улиците в село Панагюрски колонии.

5 КОМЕНТАРА

  1. Не плюйте по Пецата,той е добър човек,но в лоши ръце е попаднал,каквото му кажат,това прави !!!
    Нареди ли са му да смени името на улицата,и той като кмет,прави предложението,все пак,има някои закони и формалности,който трябва да се спазват !
    Ако се случи обаче това безумие,и променят името на тази улица на “ Асарел-Медет“,сигурен сам,поне 20 човека ще поискат да се заселят на нея…няма да ги споменавам поименно :D !!!
    Хубаво е обаче че,са наредили на кмета да преименува в чест на празника само една улица,а не името на селото ;-) :lol:




    0



    0
  2. Минаха няколко часа от както прочетох тази статия и иначе спокойната ми душица още не спира да бушува.Потърсих в интернета и се оказа че почти във всеки български град има улица кръстена на Райна Княгиня.Нищо че тези градове не са пряко свързани с Панагюрище и Априлското въстание.Много улици в тези градове са си сменили имената но нито една с името на Княгинята не е прекръстена.Така че мотива на Стоев че- виждате ли то такава улица нали има в Панагюрище е направо смехотворен.Сега поне общинските съветници излязат по разумни (за разлика от Стоев ) и отхвърлят това безумно предложение.




    0



    0
  3. Е то бива чупки в кръста бива ама това е вече върха на наглостта.Да зачеркнеш Княгинята и да е замениш с едно предприятие е направо позорно.Радвам се че Стоев не е живял по турско време защото сега историята щеше да го помни като един от предателите.Засрами се бе кмете това което си намислим е срамно само да си го помислиш а ти дори си го предложил и за одобрение.А така като те гледам с този мустак една чалма много ще ти отива.Прости му КНЯГИНьО той не е виновен.




    0



    0