Начало Здраве Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

СПОДЕЛИ
Нощни заведения обаче засега няма да се затварят
 Маските на открито стават задължителни от четвъртък, утре ще издам заповед за новата мярка. Това каза здравният министър на брифинг пред журналисти по време на посещението си в Ловеч.

Основният аргумент за въвеждането на мярката е запазването на живота и здравето на българските граждани и на медиците, обясни решението на двата експертни съвета, които заседаваха по-рано днес, министърът.

Той коментира и казуса с президента Румен Радев. Според информацията, с която разполага, Ангелов обясни, че данни за положителна проба на ген. Петров е имало още на 16 октомври. Президентът е бил уведомен от началника на отбраната, че е контактно лице на 18 октомври.

Мерките са еднакви за всички. В момента, в който слезе на летището, президентът Радев ще бъде поканен да се тества с PCR. Докато излязат резултатите му, ще бъде поставен под карантина. Такъв е редът за всички граждани, обоснова се Ангелов.

На екипажа на самолета също ще бъде предложено да се тества, да се наблюдават за симптоми и да уведомят РЗИ или личния си лекар при такива.

Здравният министър коментира и намаляването на срока на 14-дневната карантина. Той съобщи, че тя ще бъде 10 дни, при условие, че до 10-ия ден няма проява на симптоми на коронавирус.

Нощни заведения няма да се затварят, категоричен беше Ангелов и допълни, че мерките на областно ниво са в правомощията на местните щабове, същото касае и Софийския кризисен щаб, подчерта той.