Начало Без категория Мъжкото хоро в ледените води на Калофер влиза в ЮНЕСКО

Мъжкото хоро в ледените води на Калофер влиза в ЮНЕСКО

СПОДЕЛИ

1_8ae7fecd6dcb50a8fd06f9db7658b5ec

Прочутото мъжко хоро в Калофер кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. „Вековният ритуал отговаря на изискванията на Световната организация за културно наследство и ние сме твърдо решени през 2017 г. да направим постъпки“, обяви кметът на града Румен Стоянов.

Според него така обичаят ще бъде популяризиран по целия свят. „На Богоявление чакаме отново хиляди да се съберат край ледената река, а местни мъже, пременени в народни носии, да нагазят в нея и да извият няколко ката хоро. Молим обаче външните посетители да не опорочават ритуала, който е от столетия“, настоява кметът на Калофер.

Той припомни, че този обичай е люлка на българщината и е емблема не само на града на Ботев, но и на цяла България. „Виждал съм на летището в София реклама с нашето мъжко хоро и на нея пише: „Това е България“, гордее се Стоянов пред „24 часа“.

Категоричен е, че по никакъв начин няма да се правят нововъведения в ритуала, защото най-важно било да се запази автентичният му вид. Кметът настоява гостите на Калофер да изчакат първо в реката да влязат местните и едва след тях да се включат гостите.

Препоръчително било политици да не участват в танца, а само да наблюдават, защото хората се дразнят. Настоява също така да не се прекалява с алкохола, тъй като напоследък пияни младежи злоупотребявали, повръщали по бреговете и предизвиквали гняв у възрастните калоферци.

На Богоявление в нашия град се стичат хора от цялата страна, включително и чужденци специално да се дивят на хорото, което наистина си е наше. Нека пазим традицията, каквато са ни завещали предците и да не я изопачаваме“, настоява Стоянов.

По думите му всички къщи за гости и хотелчета в Калофер са запазени за нощта срещу 6 януари. Резервации били направени още от лятото. „Интересът е огромен, непрекъснато звънят от всички краища на страната да питат за стаи, но няма нито едно свободно легло“, твърди той. И припомни, че рекордът е бил 15 000 души, когато Богоявление се случило в неделен ден.