Начало Здраве МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 10 на болниците, лекуващи инсулти

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 10 на болниците, лекуващи инсулти

СПОДЕЛИ
измерване костната плътност

Болниците, където се правят тромболизи у нас са над 30, или близо 25% от всички лечебни заведения, където се лекуват инсулти. „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е в първата десетка

 

Бавно, но сигурно броят на пациентите с исхемичен инсулт, които са получили модерно лечение у нас, се увеличава. Общо 201 са тромболизите за първите шест месеца на 2017 г., показва официална справка на здравната каса за Clinica.bg. За сравнение, през цялата миналата година техният брой беше 330.

Въпреки че увеличението на тромболизите е съществено, процентът им за България остава много нисък на фона на средния за ЕС. Общо 26 581 души са получили исхемичен инсулт за първата половин година в страната, показват данните на касата. Това означава, че лекуваните хора с тромболизи отново са били по-малко от един процент. В същото време средната стойност за ЕС е 3-3.5%, като в някои държави, като Австрия, достига до 15. Причини за по-ниския процент на тромболизите у нас са различни. Според специалистите, сред тях е бавното достигане на пациентите до болниците, където се осъществява модерният метод на лечение – чак след третия час от настъпване на инсулта. Затова е много важно, ако видите, че някой човек изведнъж загуби говор, нормалната мимика на лицето си, не може да движи левите или десните си крайници, да го заведете веднага в болница. Също така за малкото тромболизи допринася и фактът, че все още не всяко лечебно заведение практикува метода, както и липсата на максимално добра организация за прилагането му.

Болниците, където се правят тромболизи у нас, са малко над 30 или близо 25% от всички лечебни заведения, където се лекуват инсулти. Безспорен лидер за страната е столичната клиника „Св. Анна“, където са осъществени 70 от всички 201 за първите шест месеца на годината. След нея се нареждат МБАЛ Силистра с 18, „Аджъбадем Сити клиник Токуда“ със 17, „Св. Марина“ във Варна с 14, „Св. Пантелеймон“ в Пловдив с 12, УМБАЛ Плевен с 10, МБАЛ Шумен с 8, МБАЛ Търговище и „Уни Хоспитъл“ с по 6, и НКБ в столицата с 5.

Освен с тромболиза, у нас все повече навлиза и модерното лечение на инсултите с тромбектомии. Два от четирите центъра, които държавата започна да прави, вече работят – в „Св. Анна“ в София и „Св. Марина“ във Варна. До дни се очаква да тръгне този в „Пирогов“, а по-нататък и в „Св. Георги“ в Пловдив.

ТОП 10 на болниците по тромболизи

Болница Брой тромболизи за първите 6 месеца

„Св. Анна“ 70

МБАЛ Силистра 18

Токуда 17

„Св. Марина“ 14

„Св. Пантелеймон“ 12

УМБАЛ Плевен 10

МБАЛ Шумен 8

МБАЛ Търговище 6

„Уни Хоспитъл“ 6

НКБ 5

Общо за страната 201