Начало Култура С богата програма в събота отбелязваме годишнините на Райна Княгиня и митрополит...

С богата програма в събота отбелязваме годишнините на Райна Княгиня и митрополит Дкин Велешко-Струмишки

СПОДЕЛИ

Тази година се навършват 100 години от кончината на Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня – българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг, както и 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки (Димитър Дипчев) – учител, книжовник, висш духовник и деен участник в борбата за църковна независимост.

П Р О Г Р А МА

14 -29 юли

*  Представяне на разширен вариант на родословното дърво на Футекови и Дипчеви на табла в къщата музей „Райна Княгиня” с цел запознаване на панагюрци и гостите и допълването му – в къщата-музей на Райна Княгиня и в Историческия музей на Панагюрище.

 

14-29 юли

*  Представяне на разширен вариант на родословното дърво на Футекови и Дипчеви на табла в къща музей „Райна Княгиня” с цел запознаване на панагюрци и гостите, и допълването му – в къщата-музей на Райна Княгиня и в Историческия музей на Панагюрище.

28-29 юли

  • 09:30 -17:30 ч. Изложба на предмети, книги и родословното дърво на Футекови и Дипчеви от родовия комитет в Историческия музей –Панагюрище.

29 юли

  • 09:00 ч. Панихида в църква „Свети Георги“ в Панагюрище във връзка с 100 години от кончината на Райна Княгиня и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки.
  • 10:00 ч. Поднасяне на венец на гроба на Райна Княгиня в къщата-музей.
  • 10:40 ч. Поднасяне на венец пред плочата на митрополит Дамаскин на Мемориалната стена в Историческия музей
  • 11:00 ч. Изказване на г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище – залата на Историческия музей.
  • 11:30 ч. Откриване на изложба и запознаване на панагюрци и гостите с някои нови факти за Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин – Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет и доц д-р Атанас Шопов, директор на ИМ-Панагюрище –залата на Историческия музей.
  • 16:00 ч. Родова среша на Футекови и Дипчеви в Историческия музей. Отворен коктейл в предверието на Историческия музей -Панагюрище.

30 юли

  • 11:00 ч. Посещение и поднасяне на венец на гроба на Димитър Дамаскин в Араповския манастир – Асеновградско.