Начало Общество Мечка с GPS-нашийник атакувала пчелни кошери в стрелчанско

Мечка с GPS-нашийник атакувала пчелни кошери в стрелчанско

СПОДЕЛИ

Екоексперти от Пазарджик са работили по сигнал за мечка, нанесла щети по пчелин в Стрелчанско, информират от ведомството.

В Регионалната инспекция по околната среда и водите е получен сигнал от пастири, които алармират, че мечката е забелязана да се разхожда край Стрелча, Блатница и Смилец, а в средата на декември дори е забелязана да рови в кошери, за да се нахрани. По сигнала веднага е организирано посещение на мястото на инцидента, включително от комисия, която да оцени щетите.

Установено е, че в момента на подаване на сигнала – 14:05 ч. на 10.12.2021 г., мечката не се намира в района на селата Блатница и Смилец в община Стрелча. Данните са потвърдени от представител на ИБЕИ на БАН и от директора на Държавното горско стопанство в Панагюрище. Мечката е с GPS нашийник, от чиито данни става ясно, че животното е преминало през района на 30 ноември и 1 декември и отдавна го е напуснало. В района на Смилец мечката е нанесла поражения на пчелин (повредени са няколко кошера с пчелни пити). Ощетеният собственик, който не е сред сигналоподателите, е подал заявление в ДГС-Панагюрище за изплащане на обезщетение, а на разтревожените пастири е обяснено, че не съществува опасност за селскостопанските животни, които отглеждат.