Начало Общество Времето: Леден ден и жълт код за снеговалежи в Родопите

Времето: Леден ден и жълт код за снеговалежи в Родопите

СПОДЕЛИ

Леден ден, с температури под нулата ни очаква днес. Минималните температури ще са между минус 7° и минус 2°, в София – около минус 7°. Максималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София – около минус 2°. Валежите ще спрат в почти цялата страна с изключение на няколко области в Южна България, където са обявени жълти кодове за сняг и вятър.

Жълт код за снеговалеж и силен вятър е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково, а в област Пловдив жълтият код е само за снеговалеж.

В планините преди обяд на много места също все още ще превалява сняг, но валежите бързо ще спрат и облачността над много места ще се разкъса. По-значителна ще се задържи над Странджа и Сакар. Ще духа силен, по билата бурен североизточен вятър. По старопланинските проходи ще има навявания. Ще е студено с максимална температура на височина 1200 метра около минус 4°, а на 2000 метра – около минус 7°.

По Черноморието ще бъде ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток, който през деня постепенно ще отслабва. Валежите постепенно ще спрат, най-късно по южното крайбрежие, и облачността ще се разкъсва. Ще е студено с максимални температури между минус 1° и 2°. Температурата на морската вода ще е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.