Начало Общество Между 150 и 200 лева струва подготовката на един първокласник

Между 150 и 200 лева струва подготовката на един първокласник

236
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

purvi-u4eben-den

Две седмици преди началото на учебната година хиляди първокласници и техните родители започват трескава подготовка за училище. По данни на ЕСГРAОН децата от Панагюрище, които за първи път ще чуят училищния звънец на 15 септември 2015 година, са 123. Репортер на ПИА провери в местните магазини колко струва подготовката на един първокласник.

ranicaНай-важното и най-скъпо пособие за бъдещия ученик е раницата. Цените на този артикул варират в зависимост от модела, материята и екстрите. Обикновените раници са на цени около 10лв, докато по-луксозните модели, като тези с колелца например, достигат до 50лв. Според търговците децата се захласват най-вече по моделите с любими анимационни герои, но са категорични, че родителите трябва да обърнат внимание на качествените модели, които при добро съхранение, могат да издържат 2 до 3 учебни години.

tetradkiСледващото важно нещо за малчугана са тетрадките. Преподавателите изискват около 5 тетрадки с тесни и широки редове и още толкова с квадратчета. Цените им варират между 0,20 и 0,40лв. Родителите не бива да се изненадват, ако им се наложи да отделят повече средства за подвързиите, отколкото за самите тетрадки. Комплект от пет луксозни подвързии струва около 2 лв.

 Не трябва да забравяме и етикетите, комплект от 30 броя струва 1лв.

p5

За часовете по изобразително първокласникът ще има нужда от цветни моливи (от 1 лв. до 5лв,), боички и четки за рисуване ( в зависимост от бройката от 1 лв. до 10лв), чашка за вода за рисуване (1лв), пастели (1,50лв), флумастри (около 2-3лв), пластилин с дъска и ножче (2,50лв), блок за рисуване – 1 лв и гланцово блокче (0,50лв).

p2

Също така трябва да го снабдите и с химикали (комплект от 3бр. струва 1 лв.), моливи B и HB (1лв), сметало (3 лв.) , гумичка (0,30 лв.), острилка  (0,50 лв.), ножица (2,50 лв) и чертожни материали (1лв).

 

 

Вместо да купувате всички тези неща по отделно, местниIMG_20150828_1204000те магазини ги продават в комплект с несесер на цена от 7 до 10 лв. Ако желаете да
закупите само несесер трябва да приготвите от 3 до 5 лв.

 

Това са някои от най-важните неща, без които едно дете не може да тръгне на училище. До тук майките и татковците трябва да отделят над 50 лв.

Въпреки че учебниците за най-малките са безплатни, родителите трябва да отделят още около 40 лв, за да закупят задължителните помагала и работни тетрадки по български, математика, роден край и др.

И това далеч не е всичко…

За часовете по физическо малчуганът ви ще има нужда от спортен екип, който ще ви струва около 20лв, в зависимост от материята. Маратонките са на цени от 15 до 25лв. Ако решите да закупите тениски, дънки, блузки и др. дрешки за първокласника ще трябва да отделите още поне 40лв.

Като включим и букета за първия учебен ден цената за подготовката на първокласника става почти 200лв.

portfeil6Семействата, чиито среден месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лева могат да подадат молба декларация в дирекция „Социално подпомагане” до 30 септември, за да получат еднократна финансова помощ в размер на 250лв.

Право на помощта имат и деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Еднократната целева помощ за ученици по Чл. 31. се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции само веднъж за целия период на обучение, при първоначалното записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.

Ето ТУК можете да видите списък с документите, които трябва да приложите при кандидатстване за помощта.