Начало Общество Международният ден на деца с онкологични заболявания: Без повече болка! Без повече...

Международният ден на деца с онкологични заболявания: Без повече болка! Без повече загуби!

СПОДЕЛИ
Международният ден в подкрепа на децата, болни от рак (ICCD), чието начало се полага през 2002 от Childhood Cancer International (CCI) се празнува навсякъде по света всяка година на 15 февруари. CCI – глобална конфедерация от 171 членове от 88 държави, включително и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, е ангажирана да работи със своите международни партньори включително и Международната здравна организация, SIOP и други, за общата цел – намаляване на смъртността, причинена от детския рак и да елиминира болката и страданието, свързани с болестта.
На 28 септември на Генералната асамблея на ООН, Световната здравна организация (СЗО) обяви своята нова глобална инициатива за преодоляване на различията в преживяемостта на рака в детска възраст в страните с нисък, среден и висок стандарт. Всяка година, повече от 300 000 деца до 19 години по целия свят, се диагностицират с рак. Около 8 от 10 деца живеят в държави със среден и нисък стандарт, където процентът на излекувани е около 20%. Това е в рязък контраст с държавите с високи доходи, където процентът на излекувани деца надхвърля 80% за най-често срещаните ракови заболявания в детска възраст.
Набелязаната цел на СЗО по отношение на детския рак е да се елиминира болката и страданието на децата, които се борят с болестта и да се постигне поне 60% шанс за постигане на дълготрайна ремисия на всички деца със злокачествени заболявания по целия свят до 2030 година. Това означава удвояване на сегашното ниво на преживяемост и близо 1 000 000 спасени детски животи през следващите десет години.
На Международния ден в подкрепа на децата с рак, ние се обединяваме, за да направим борбата с детския рак национален и глобален здравен приоритет,  в подкрепа на глобалните цели на СЗО. През 2019г. кампанията е под наслов “Без повече болка” и “Без повече загуби” за децата с онкохематологични заболявания и техните семейства. За да постигнем тази цел е нужно правителствата, здравните служби, индустрията, групите за родителска взаимопомощ и обществото да подкрепят и осигурят ранна и точна диагностика, достъп до животоспасяващи основни лекарства, достъп до подходящо и качествено лечение, и право на лечение без болка и страдание, и когато лечението е непостижимо, право да загубиш битката без болка.
Заедно, на Международния ден в подкрепа на децата с рак, ние искаме да надигнем глас и да си представим деня, когато НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ БОЛКА И ПОВЕЧЕ ЗАГУБИ за децата болни от рак, независимо къде живеят по света.