Начало Култура Мина Кръстева гостува в Панагюрище с последния си роман „Разпилени надежди“ (ВИДЕО)

Мина Кръстева гостува в Панагюрище с последния си роман „Разпилени надежди“ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Живеем в разпиляно време – разделно, запокитили себе си в четирите посоки на света…И само в пространството на вечните, традиционни празници търсим пътищата обратно – към родния дом, към мама и тате, към близките, приятелите, Родината…Или тогава, когато някой от тях си отиде завинаги от тази земя…Тогава тръгваме обратно – да събираме разпилените си надежди, разпилените си сърца, разпилените си животи, надявайки се най-накрая да се намерим – цели, завършени, успокоени и в хармония със себе си…
Дали успяваме? Или просто отново се разпиляваме…

Този и още подобни въпроси обсъдихме в Панагюрище с бургаската писателка Мина Кръстева, а пътеводител бе нейният роман “Разпилени надежди”.

Срещата се състоя на 21 юли в Градска библиотека “Стоян Дринов”. Събитието бе открито от директора на книжния храм Стефан Рапонджиев, който представи гостуващата за втори път бургаска писателка Мина Кръстева и сподели своите впечатления от последния й роман „Разпилени надежди“.

Очарован съм от силата на писменото слово на Мина! Изградените образи на главните герои ми станаха толкова близки, че сякаш, заедно с тях, преживях и самата им история. Книгата не е с хепи енд, както аз очаквах, а напротив, накара ме да се натъжа и да разсъждавам за малките неща от живота, които са постоянно с нас, пред нас и в нас.“, заяви Рапонджиев.

Много съм щастлива, че отново съм тук„, сподели самата Мина и допълни, че в Панагюрище се чувства като у дома си и с града я свързва не само приятелите тук, но и една нишка от историята. „Родът на баща ми е от село Войника, а в Панагюрище се е извършило едно масово преселение на хора от селото, които са и едни от основателите на този красив град“, рзказа писателката.

Как и защо се е случило това преселение, е една от темите, засегнати в романа, защото освен съвременно звучене, в него има и връщане назад във времето.

Романът е представян в София, Пловдив и Бургас, като се приема много добре и от българите, живеещи в чужбина, защото засяга и темата за обезлюдяването на страната ни.

Мина Кръстева е от творците, които се опитват, наблюдавайки живота, да го отразят по възможно най-реалистичен начин. Този похват е ползван и в „Рапилени надежди“. Самата тя сподели с присъстващите, че художествената измислица в романа, е здраво стъпила на реални факти и събития. Авторката иска да провокира читателите да търсят отговори и да разсъждават, защото смята, че смисълът на написването на една книга е да провокира.

Следващият роман на Мина Кръстева ще бъде повлиян от образа на Кольо Фичето, като отново историята ще прелива от миналото към съвремието.

По време на срещата вървеше изключително интересен приятелски диалог, а накрая всички присъстващи имаха възможността да си поговорят лично с Мина и да си закупят нейния роман.

Мина Кръстева с прочит на откъс от романа „Разпилени надежди“: