Начало Зелено Мислите, че темата за пластмасовото замърсяване не ви касае? Помислете пак!

Мислите, че темата за пластмасовото замърсяване не ви касае? Помислете пак!

СПОДЕЛИ

„Копнея цивилизацията да развие ниво на научна грамотност, за да можем да станем по-добри пастири на бъдещето си на тази планета.“– Нийл Деграс Тайсън

Ако си мислите, че темата за пластмасовото замърсяване е проблем, който не ви засяга или пък сте от тези, които повтарят мантрата „аз ли ще оправя света?“, може би следващите редове ще ви накарат да помислите пак.

Да, ние – всеки сам по себе си, може и да не сме великите спасители на света, но имаме силата да променяме – нека започнем първо от себе си, от убежденията и навиците си, а след това продължим с промяна на средата, в която живеем и работим. Ако всеки от нас осъзнае нуждата от спешни мерки и започне да живее по-осъзнато, ще започнат да се появяват малки островчета от…нормалност. Островчета, които лека полека ще се увеличават. Нима не си струва заради нашите деца и заради бъдещите поколения да запазим света, в който живеем и да го оставим малко по-добро място?

Едва ли е новина това, че човечеството ежедневно произвежда и използва огромни количества пластмаса. Ако се огледаме наоколо – тя буквално е включена във всяка част от деня ни – опаковките на храните, съставка на немалка част от дрехите, аксесоари и т.н. Пластмасата вече е навсякъде около нас – във въздуха, във водата, в почвата, в солта, в храната.

Питали ли сте се какво се случва, когато тя попадне в тялото?

Изследване, проведено от Медицинския университет във Виена, предлага стряскащи факти.
Важно е да се подчертае, че в пилотния експеримент са включени само осем участници от осем различни държави – Европа, Русия и Япония. Те си водят дневник за това какво са пили и яли в конкретен период от време. А след това се подлагат на редица изследвания.

В резултат на тях се установява, че микропластмасата, която приемаме най-вече с пиенето от пластмасови бутилки, има свойството да достига червата, да предизвиква бактериални инфекции и стомашно-чревни заболявания.

Пластмасата съдържа и отделя немалко количество вредни вещества, включващи такива, увреждащи ендокринната система. Това застрашава живота на човека, а и поколението след него. Вследствие от тези вещества могат да се развият ракови заболявания, диабет, репродуктивни проблеми и неврологични смущения на плода при бременност.

Повече от 1000 химикала, използвани за производството на пластмаса, са вредящи на ендокринната система. Те включват Бисфенол А, фталати, пер- и полифлуроалкилни съединения, диоксини, УВ-стабилизатори и различни токсични метали, като живак и кадмий. Всички те се използват масово за производство на опаковки, строителни материали, подови настилки, хранителна обработка, кухненски съдове, мебели, електроуреди, детски играчки, козметика и текстил – всички, от които части от нашето ежедневие.

Излагане на вредното влияние на пластмасата може да се осъществи през цялата ѝ трайност, от създаването ѝ до рециклирането и премахването ѝ.
Изследването на човешки проби все по-често показва микропластмаса насложена в организма ни. Същата микропластмаса свързва различни вещества и се натрупва и в околния свят, контаминирайки и много други живи организми.

Биоразградимата пластмаса, считана за по-екологична и чиста, крие същите ефекти за човека, животните и околната среда. Тя също съдържа химични съставки с токсичен характер и също оказва влияние на ендокринната система.
Най-малките частици пластмаса пък могат да се окажат и в кръвта ни, а оттам да достигнат и до черния дроб. Стотици парченца микропластмаса са намерени във всички фекални проби, взети от участниците в мини изследването, което със сигурност ще доведе до още много и по-задълбочени.

Стряскащото откритие на Greenpeace

salt

Това е първото научно доказателство за отрицателното влияние на пластмасата върху организма. А най-лошото в случая е, че няма как да го предотвратим, защото тя е навсякъде и постепенно се превръща в поредния враг на здравето, който ни разболява бавно, но сигурно.
Още преди няколко години излязоха данни, че в трапезнатта сол от морски произход са открити частици пластмаса. Колко точно обаче не бе ясно. Мащабно проучване на Greenpeace даде точния отговор и той е стряскащ.
Изследвани са 39 марки сол от 21 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. В 36 от тях е открито наличие на микропластмаса.
Проучване на българския клон на Greenpeace от лятото на 2017 година показва, че замърсяването на българското Черноморие с пластмаса е съпоставимо с това на някои от най-замърсените морета по света. Голяма част от замърсяването идва от брега – това са пластмасови шишета, чаши, опаковки и т.н. А къде точно се намира България на картата на света по заболеваемост и смъртност, всеки знае.

Заслужава си да се замислим.

Следващият четвъртък ще ви разкажем какво лично вие бихте могли да направите – в качеството си на потребител, търговец или просто на редови гражданин.

A дотогава, ако сте пропуснали, може да прочетете

Как пластмасите ( и пасивността ни) бавно ни убиват

В очакване на Директивата: Ще продължаваме ли да режем клона?