Начало Общество Младежите от БМЧК – Панагюрище запалиха свещички в памет на починалите от...

Младежите от БМЧК – Панагюрище запалиха свещички в памет на починалите от болестта СПИН

90
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

spin3Днес младежите от БМЧК – Панагюрище отбелязаха Световния ден за борба срещу СПИН, като запалиха свещички в памет на починалите от болестта. Мероприятието се състоя от 17:00 часа пред църквата „Св. Въведение Богородично”. Инициативата е част от от националната кампания на Министерство на здравеопазването, която тази година е под мотото ”Да запазим посоката, да продължим пътя“ и е адресирана предимно към младите хора на България. Поради мрачното времеприсъстващите на насъбитието не бяха голям брой – предимно членовете на БМЧК и представители на панагюрските медии.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори. Официално в България живеят около 1600 българи с тази диагноза. Това са само официално оповестените случаи. Смята се, че броят ми в действителност достига 4000. Близо 70 на сто от новооткритите заразени са на възраст до 18 години.

Много хора не правят разлика между СПИН и ХИВ.
ХИВ е човешки имуннодефицитен вирус, с който имунната система е неспособна да се справи. При заразяването вирусът инфектира клетките. С течение на времето, при отслабване на имунната система, ХИВ може да увреди клетките и да доведе до същинското разболяване, при което настъпват и действителните симптоми на СПИН. Без терапия, вирусът прогресира в болест средно между три и осем години.
СПИН е крайната фаза на заболяването. Човек заразен с ХИВ постепенно започва да боледува все по-често, докато състоянието му не се влоши съвсем и не стане твърде сериозно. Тогава идват и страшните симптоми на болестта. Често проявявани системни симптоми при болните са треска, изпотяване, подути жлези, слабост и загуба на тегло.

ХИВ се предава по няколко начина – по полов път, по кръвен път, чрез заразени медицински инструменти, чрез присаждане на заразени органи, по време на раждане на бебе от болна майка, чрез кърмата на заразена майка.

Ако искате да се изследвате за ХИВ се препоръчва това да стане 3 месеца след рисковия контакт, тъй като за това време организмът вече е изградил антитела, по които се открива ХИВ вирусът. Кабинет за безплатно и напълно анонимно изследване намиращ се най-близо до общината е:
КАБКИС Пазарджик (Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще”)
ул. „Болнична“15 (в сградата на МБАЛ Пазарджик)