Начало Култура С откриването на две изложби стартира декември

С откриването на две изложби стартира декември

33
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

izlojba2Днес в Историческия музей бяха открити изложбите на двама творци, които работят в “Асарел-Медет” АД.

Своя фотоизложба бе наредила фотографката Мариана Стефанова. Другата бе на инженера Иван Йорданов, който представи приложното изкуство интарзия. 
Изложбите бяха открити от директора на историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Той поздрави авторите и заяви, че реновирания музей е място където могат да намерят място всички творци със свойте дела.
Това са първите изложби организирани в исторически музей, след приключването на проекта „Панагюрище столица на свободата“. Общото между двамата автори е, че те живеят и творят в Панагюрище, въпреки че и двамата не са родом от тук.
Изложбата на фотографката Мариана Стефанова носи името „Палитрата“. Това е втората изложба на авторката.
Марияна е родена в Първомай. Работи като физик в „Асарел-Медет“АД. Магията на фотообектива я завладява още от ранна детска възраст, но по-сериозно се занимава от 5 години. През 2014 година Марияна участва в четири големи престижни изложби, една от които в Лос Анджелис.
„Магията на дървото” е първата изложба на Иван Йорданов. Той твори с техниката “интарзия” – мозайка от фурнир, залепени върху дървена плоскост, полирана и лакирана.
Иван е живял в село Панагюрски колонии и е учил в тамошното училище, след което е завършил Техникума по минна промишленост в Панагюрище. Специализирал е като минен инжeнер в Минно-геоложкия университет.
Организатори на изложбите са Историческият музей, Арт клуб “Асарел” и община Панагюрище.