Начало Общество Младите хора в Панагюрище отбелязаха 1 Декември

Младите хора в Панагюрище отбелязаха 1 Декември

СПОДЕЛИ

 

За да отбележат  официалния ден за борба срещу Синдромът на придобитата имунна недостатъчност 1 декември, момчета и момичета от младежката организация на БЧК в Панагюрище, както и представители от ново сформираният Общински младежки парламент запалиха свещи и отдадоха минута мълчание за загиналите от страшния вирус, тази вечер на площад "20 април". Младежите от БМЧК нарисуваха от  запалени свещи  панделка на стълбите пред читалище "Виделина" като символ на съпричастност и борба срещу СПИН. На акцията организирана изцяло от БМЧК присъства зам. кмета Галина Матанова, а събитието завърши със специалното участие на певицата Лили Пенчева, която познаваме от X Factor Bulgaria. Тя изпя по впечатляващ начин We Are The World ("Ние сме света"), a на припева, всички запяха заедно с нея:  "Ние сме света. Ние сме децата. Ние сме тези, които правят по светъл деня. Така че нека започнем да даваме. Там има избор, който ние правим, спасяваме собствените си животи…" 

Лили Пенчева През целия ден  днес младежи от БМЧК, МГЕРБ и Общинският младежки парламент раздаваха презервативи и брошури в града, като по този начин популяризираха международния ден за борба със СПИН.

 

СПИН е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, а 3 хиляди от тях дори не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.  СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчния имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. Много са носителите на вируса, които години наред не заболяват (възможно е и никога да не заболеят). Но през това време, неподозирайки нищо, те разпространяват вируса, като го предават на други. СПИН сам по себе си не убива. Но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидния грип може да е смъртоносен.