Начало Общество МОН и АСП ще обменят информация за децата, които не ходят на...

МОН и АСП ще обменят информация за децата, които не ходят на училище и за спрените помощи

СПОДЕЛИ

uchenik

Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще си сътрудничат, за да бъде ограничено отпадането на учениците от училище и източването на публични средства от родители, които лишават децата си от образование, съобщиха от пресцентъра на МОН. Това предвижда споразумение, подписано от министъра на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и изпълнителния директор на АСП Цветан Васев.

МОН ще разработи модули за въвеждане на информация за отсъствията на децата и учениците като част от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО).

Към АСП ще бъде подавана информация от МОН за записаните в групите за задължителното предучилищно образование, за записаните в училище, в т.ч. записани за първи път в първи клас. МОН ще съобщава в АСП и кои ученици са напуснали или отпаднали от училище. Всеки месец Агенцията ще получава данни за всички, които имат отсъствия без уважителни причини. Споразумението предвижда тази информация да бъде подавана до 5-то число на месеца за предходния месец.

АСП ще информира МОН за прекратена или спряна помощ на ученици при отсъствия или отпадане от училище, както и на деца за неизвинени отсъствия или отпадане от групите за задължително предучилищно образование.