Начало Общество Монети с изображение на Панагюрското злато са първа награда в конкурса...

Монети с изображение на Панагюрското злато са първа награда в конкурса за най-добрата фирма

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

За първи път тази година Първа инвестиционна банка (Fibank) организира конкурса „Най-добра българска фирма“. В различните категории има различни награди.

Колекционната серия "Панагюрско съкровище" е Първа награда в категория "Средни и големи фирми". Серията е плод на уникално сътрудничество между три известни, но разнородни институции: финансова, културна и международна нумизматична. Създадена е по идея на Fibank и Регионален археологически музей Пловдив, а дизайнът и изработката на монетите са дело на Новозеландския монетен двор. Този пореден изключителен продукт бе представен на българския пазар от Fibank в качеството й на официален представител на монетното ателие на Южния Пасифик за България и Балканите. За първи път мотиви от българското културно наследство сe представят върху чуждестранни монети. Номиналът им (2 долара) е предоставен от далечните тихоокеански острови Ниуи, част от Британската общност на народите и едни от най-големите коралови острови в света.

Ограниченият тираж на новата монетна серия (5000 екз.), известността на Панагюрското златно съкровище и изключителната красота на изображенията превръщат тази нова колекция в желана придобивка за ценителите от цял свят. По този начин всяко трио монети ще се превърне в своеобразен културен посланик на България. Разпространението на новата колекционна серия само в страни от Британската общност на народите например ще обхване почти всички континенти.
Серията се състои от 3 сребърни монети от 1 тройунция (31.1035 г) с частично златно покритие. Диаметърът на всяка монета е 40.7 мм. Колекцията е представена в луксозни кутии с ефект на тъмен мрамор. Придружена е от карта с най-известните тракийски съкровища, намерени в българските земи, и сертификат, който освен техническите данни на монетите включва и подробна информация за Панагюрското златно съкровище.