Начало Интервюта Мария Петришка: Обичайте и уважавайте себе си. Светът ще стане по –...

Мария Петришка: Обичайте и уважавайте себе си. Светът ще стане по – добър, ако до всяко добро същество застане поне още едно ….

259
1
СПОДЕЛИ
Преди почти една година група ентусиасти, начело с бизнесдамата Мария Петришка, поставиха началото на нещо ново и различно в Панагюрище – клуб по йога. За началото, равносметката 12 месеца по-късно и бъдещите планове, разговаряме с Мария Петришка. Ако в забързаното и напрегнато ежедневие и в разгара на есента имате нужда от вдъхновение – прочетете, осмислете и ….действайте!
 mariya1
– Госпожо Петришка, на 6 ноември се навършва една година от началото на груповите занимания по йога, чийто основен инициатор и организатор сте Вие. Разкажете накратко – как се роди идеята за това, има ли интерес и към момента приблизително колко души посещават залата на стадиона, където се провеждат заниманията?

– Така е. Вече една година група ентусиасти се събираме всяка сряда от 19:15 часа в зала „Самбо “ на стадиона,  за да правим заедно практиките си по йога. Повечето са хора, които идвайки в началото, не знаеха какво е йога . Ентусиастите бяха много – едни се отказаха , други идват, когато е удобно за тях, но има една група от 10 човека които не пропускат занятие .
Инициативата дойде от мен, моите приятелки Дечка Мангова и Евгения Цветкова  и Иван Митовски. Ние трите посещавахме йога практика в Пазарджик при нашата учителка Уляна Урсова и винаги, когато се видехме с Иван Митовски, обсъждахме какво точно сме учили, как се прави определена асана , какво е въздействието й, как се чувстваме и така стигнахме до извода, че и в Панагюрище трябва да си имаме местенце, където да се събираме и практикуваме . Така започна всичко. Това ме мотивира да се включа в курса за йога инструктори към НСА „ Васил Левски “ . Вече втори семестър попивам знания от учители от световна класа .
mariya

Каква е равносметката за изминалите 12 месеца и какво ново предстои?

– Равносметката лично за мен е : аз съм щастлив човек, виждайки всяка сряда срещу себе си едни усмихнати лица. Хора, осъзнали себе си и решили да подобрят качеството си на живот, своето умствено и физическо здраве.
Цялостната равносметка до този момент е, че Панагюрище се сдоби с едно здраво Йога семейство, чиито членове са търсещи хора, придобили усещане за спокойствие и позитивизъм, добронамереност и милосърдие . Хора, справящи се с ежедневния стрес с по – малко усилия .
За бъдеще започвам практики за начинаещи всеки понеделник в зала „Самбо“ от 19,00 часа, с идеята все повече и повече желаещи да се докоснат до науката Йога . За да се увеличи и заздрави нашето ново семейство .

– Вие откога практикувате йога и какво ви дават тези занимания?

– След дълго боледуване и срещата ми с традиционната медицина преди 5 години реших , че трябва нещо да променя . Намерих тази промяна чрез йога . Попаднах на интересни книжки , които разпалиха интереса ми. Попадах на различни йога практики и търсех своя учител .
Йога практиките не само укрепиха и оформиха тялото ми и ми помогнаха да намеря хармонията и спокойствието в себе си. За мен най-голямата полза дойде от промяната в съзнанието ми и от осъзнаването и възприемането на света, Вселената, Бог, хората, живота в много по-дълбока и истинска светлина. Йога подбуди някои позаспали качества у мен, които чисто практически се отразяват благоприятно на отношенията ми с хората и света – спокойствие, позитивизъм, добронамереност, чистота, милосърдие, загриженост, балансираност, умиротвореност, по-бързо и адекватно справяне с негативни емоции, обстоятелства, случки, хора. Цялостното ми усещане е за повторно откриване на себе си, вървене по правилния път . Като цяло йога е моето нещо / нали така казват сега психотерапевтите /.
– Какво бихте казали на тези, които се колебаят дали да опитат?
– Шри К. Паттаби Джойс е казал „ Йога е за стария, младия, болния, здравия, гъвкавия, негъвкавия…но не и за мързеливия “ . Аз смятам, че е прав . Няма значение колко ниско си се навел и дали може да застанеш на глава. Няма значение колко асани от първата серия ще успееш да изпълниш. Колко добре изпълняваш асаните и как изглеждаш в асана – това няма значение. Важно е самото пътешествие, а не крайната дестинация. Всички движения в йога са плавни ,без напрягане и болка ,всеки до където стигне в позата, за да е от полза за него изпълнението на определена асана . Всеки прави своята йога практика за самия себе си .
Йога е за всеки, който реши да подобри качеството си на живот. Йога не се счита за лечение, но тя е превенция на заболявания. Засилва здравето ни така, че да не се поддава лесно на дисбаланси. Йога също така ни помага да разберем каква е причината за дисбаланс в организма ни, когато такъв все пак настъпи. Помага ни и да се справим с него истински, за по-дълго време.
– Пожелайте нещо на нашите читатели!
– Усмихвайте се , бъдете здрави . Опростете живота си. Бъдете смирени, чисти, почтени и искрени към себе си и към другите. Бъдете добри, вършете добро, така че всеки следващ ден да отивате по-напред от днешния. Бъдете непретенциозни, бъдете свети, бъдете божествени и изпълнени с мир. Бъдете щедри. Бъдете морални. Бъдете скромни. Бъдете смели. Бъдете мъдри. Каквото и да правите, правете го с ентусиазъм, търпение и постоянство, никога не се отказвайте от целта . Обичайте и уважавайте себе си. Светът ще стане по – добър, ако до всяко добро същество застане поне още едно ….