Начало Култура Музеят отбеляза „60 години от откриването на Римско монетно съкровище до село...

Музеят отбеляза „60 години от откриването на Римско монетно съкровище до село Попинци“ с изложба (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Вчера в зала – трезор „Панагюрско златно съкровище“ се откри изложба „60 години Римско монетно съкровище до село Попинци“.

Събитието откри доц. д-р Шопов, директор на институцията, който сподели, че целта, която са си поставили с екипа на Музея, е с поставянето на двете нови витрини и с експонираните в тях артефакти, информационната зала на трезора да придобие статут на музей.

Васил Кацаров, уредник, археолог запозна присъстващите с историята около откриване на монетното съкровище.

Съкровището е открито случайно през 1957 година при изкопни дейности от местния жител Минко Галчев. Находката включва 387 сребърни императорски римски монети, които са от периода I -V век след новата ера. Монетите включват образите на 15 императори и 7 императрици. Първият от тях е Веспасиан, а последният от тази находка е император Гордиан III. Находката е уникална тъй като повечето от монетите не са влизали в обръщение, т.е няма изтриване на тяхната повърхност. Кацаров допълни, че монетите са доста интересни, тъй като освен образите на императорите, които са на аверса, на реверса са изобразени различни римски богове – Веста, Виктория, Марс и други.

Изложбата ще е отворена за посетители до края на годината.

СНИМКИ ТУК