Начало Бизнес На 18 август ще се проведе Националното честване на Деня на миньора

На 18 август ще се проведе Националното честване на Деня на миньора

104
0
СПОДЕЛИ

Asarel_Ot-samolet_2011_IMG_0057-3

Националното честване на Деня на миньора ще се проведе на 18 август 2016 г. с тържествено събрание в „София Хотел Балкан“ в гр. София, съобщиха от БМГК. Тази година миньорската гилдия ще отбележи и 25-ата годишнина от учредяването на Българската минно-геоложка камара (БМГК) през 1991 г.

Националното честване на Деня на миньора по традиция се организира от Българска минно-геоложка камара с участието на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа“. На празника заедно ще се съберат професионалисти от бранша, инвеститори, миньори-ветерани, ръководители и членове на националните синдикати, народни представители, чуждестранни посланици, представители на държавни, регионални и местни институции, медии, представители на НПО и други.

На събитието ще присъства г-жа Теменужка Петкова, министър на енергетиката на Република България, която е патрон на националното честване. Своето участие потвърди още г-жа Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика на страната.

Очаква се да присъстват и редица други високопоставени представители на държавните и местните власти.

Националното честване на Деня на миньора ще протече при следната програма:

12:30 – 13:00 ч.– Молебен за здраве, катедрален храм „Св. Неделя“;

13:00 – 15:00 ч. – Тържествено събрание в зала „Роял“, „София Хотел Балкан“;

15:00 – 15:30 ч. – Пресконференция за журналисти в зала „Роял“,„София Хотел Балкан“.

Докладът за състоянието и развитието на минерално-суровинната индустрия ще представи резултатите за 2015 г., като ще открои тенденциите и перспективите пред бранша. Източници на данните са Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, Национален статистически институт, Национален осигурителен институт и БМГК. Наред с това, в доклада ще бъдат представени и основните моменти от създаването, развитието и постиженията на Българска минно-геоложка камара през изминалите 25 години.

По традиция ще бъдат връчени и Годишните награди на БМГК, които се присъждат в пет категории: най-високи годишни резултати, иновации, грижа за природата, здраве и безопасност при работа и корпоративна социална отговорност. Всяка от тях има по три подкатегории – за малко, средно и голямо предприятие.

На церемонията ще бъде награден най-добрият студент от МГУ „Св. Иван Рилски“ за тази учебна година, като ще бъдат връчени отличия и на заслужили миньори и геолози.

За Деня на миньора

Денят на Успението на св. Иван Рилски е професионалният празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. Свети Иван Рилски не е случайно избран за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и така го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Той е роден между 876 и 880 г. в село Скрино, на запад от София. Основава Рилския манастир (390 – 931). Умира на 18 август 946г., а е канонизиран през 980 г. Днес, след няколкократни местения, мощите му се пазят в Рилския манастир.

Епохата на св. Иван Рилски е критична за прехода на българската държава към християнството, започнала при цар Борис I, продължила при цар Симеон и западнала при цар Петър. Мощният дух и идеите на св. Иван Рилски го правят известен далеч извън неговото скромно убежище. Малко преди смъртта си, той написва своето знаменито завещание с послания към неговите последователи и българския народ, като призовава: „Бъдете единни, имайте мир помежду си!“.

Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и най-почитаните български светци – покровител на българския народ и патрон на българските миньори.

За събитието

Организационният комитет на Националното честване на Деня на миньоравключва Българска минно-геоложка камара, НТС по минно дело, геология и металургия, Синдикат на миньорските федерации „Подкрепа“, Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Спонсори на събитието са „Асарел-Медет“ АД, „Дионисомарбле“ ЕООД, „Елаците-Мед“ АД и „Орика Мед“ АД.