Начало Здраве На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар...

На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт

СПОДЕЛИ
Болниците, в които се прилага съвременно лечение на остър исхемичен инсулт – тромболиза, у нас са малко над 30, което е едва 25% от всички лечебни заведения, приемащи пациенти с инсулт. През 2017-та МБАЛ “УниХоспитал“ е в първата десетка по процент приети пациенти, получили това лечение

„Лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт“ е темата на двудневния семинар, който ще се проведе в МБАЛ „Уни Хоспитал“ на 19 и 20 юли.

Събитието е подкрепено от инициативата „Angels”- международен проект, разработен съвместно с Европейската организация за инсулти (ESO), който цели да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти, и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите такива центрове в Европа.

В рамките на семинара специалисти от „Уни Хоспитал“ и представители от „Angels” ще обсъдят същността на тромболитичната терапия при пациенти с остър исхемичен инсулт, както и FAST скала за разпознаване на симптомите и значението на предизвестяването на СПО.

В България исхемичните мозъчни инсулти и като цяло мозъчно-съдовите заболявания са на второ място като причина за смъртност. Един от основните фактори за своевременно овладяване на инсулта е провеждането на тромболитична терапия (единственото ефективно лечение на остър исхемичен инсулт) в болничните отделения.

Болниците, където се прилага тромболитично лечение у нас са малко над 30, което е едва 25% от всички лечебни заведения, в които се приемат пациенти с остър инсулт, а МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 10 за 2017 г. по процент на пациенти с инсулт, получили това лечение.

Семинарът в „Уни Хоспитал“ ще продължи положителна промяна, използвайки механизмите на проекта „Angels” за подобряване на организацията, качеството на лечение и мотивацията на специалистите, все повече пациенти да получат втори шанс за живот.