Начало Общество На 27 юли Стрелча отбеляза за 44-ти път своя празник

На 27 юли Стрелча отбеляза за 44-ти път своя празник

СПОДЕЛИ

Празникът на Стрелча  тази година започна с изпълнение на Духовия оркестър. Традицията бе възстановена след 35- годишно прекъсване. Инструментите и специално изработените ризи на музикантите са осигурени от кмета на общината Иван Евстатиев.

„Стрелча е малък, но красив град. Ние се гордеем с древната му и славна история, с розовите градини, с минералните извори, чистият планински въздух, с невероятните мегалитни скални образования. Най- голямото ни богатство обаче са хората- силни, смели, работливи. Честит празник на всички!”, поздрави присъстващите кметът на общината Иван Евстатиев.

На Празника на Стрелча Кметът на общината Иван Евстатиев спази традицията и връчи грамоти и награди на най- младия и най- възрастния жител- Радостина Макавеева /родена на 25 юли 2013г./ и Стойна Динчева /родена на 27 януари 1919 г./.

По предложение на кмета Иван Евстатиев с решение на Общинския съвет бе приет Правилник за отпускане на финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете в общината. На празника на града петнадесет деца получиха еднократната финансова помощ. Те са родени от началото на тази година- 9 момиченца и 6 момченца. До момента общината е изплатила 15 500 лева.

Наградени бяха и победителите от турнирите по шах и тенис на маса.

През тази година Общинска администрация- Стрелча организира за първи път кулинарна изложба- базар на балканска и славянска кухня. В инициативата се включиха ръководството и персонала на Обединено детско заведение „Д-р Стайко Стайков”, Домашен социален патронаж, самодейните състави при читалищата от общината.

Пред Градската Минерална баня бе открита и обновена детска площадка, която разполага с нови детски съоръжения, дарени от фондация „Тексим- Георги Найденов”- гр. София.

За детските усмивки и настроение се погрижи актрисата Ива Великова- Андонова.

В празника участие взеха и самодейните състави на община Стрелча при народните читалища в селата Дюлево, Блатница, Смилец и Свобода.

На тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча със званието „Носител на почетния знак на община Стрела” бe удостоен Яко Бойчев Яков за принос в развитието на литературно- историческото, краеведското и музейното дело в Стрелча.

В Исторически музей- Стрелча бе открита фотодокументална изложба, която представя  новата и най- новата история на града. Акценти в експозицията са църковното, музейното, просветното дело и читалищната дейност. Представени са участието на стрелчани в революционните борби на българския народ и участието им във войните.

Открита бе и изложба от творби, създадени по време на традиционния пленер по повод Празника на града- 27- ми юли. Инициативата е традиционна и е съпътстващо мероприятие.

В пленера взеха участие художници, членове на СБХ от Пловдив и Пазарджик: Стефан Стоянов Лютов, Трепка Димитрова Петкова – наградена от община Стрелча студентка от майската студентска изложба в Пазарджик, Нейчо Господинов Дойчев и Снежана Минчева Фурнаджиева

Мото на пленера:  Стрелча – древна, млада,благодатна.

Жителите и гостите на Стрелча имаха възможността да се насладят на изпълненията на Берковската духова музика и Гуна Иванова.

Празникът завърши с илюминации.