Начало Култура На 87 години ни напусна голямата актриса Татяна Лолова

На 87 години ни напусна голямата актриса Татяна Лолова

СПОДЕЛИ

На 23 март на 87 години ни напусна голямата актриса Татяна Лолова. Това съобщават от bTV като уточняват, че новината е от тази сутрин. Лолова е починала от коронавирус в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

На нас е позната от редица обичани комедии като „Топло“, „Опасен чар“ и други, но сме я гледали и в десетки драматични роли и превъплъщения.

Завършила е актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Първи стъпки в кариерата си прави в Драматичния театър на Русе, а през 1957 г. става част от трупата на Сатиричния театър в София.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на легендарната Стена на славата пред Театър 199. Там тя играеше в постановките „Старомодна комедия“, „Нищо не помня“ от Артър Милър и други.

В последните години я гледахме във веселата поредица „Домашен арест“ и в детския филм „Лили рибката“.

Актрисата има издадена и своя биографична книга, озаглавена „1/2 живот“, както и втори биографичен очерк, наречен „Дневници и делници“. В „Дневници и делници“ тя пише „Много съм играла… И съм чела интересни текстове на глас пред публика. Актьорът насита няма. Иска още и още!“

Там допълва, че „На всеки му се дописа. Писатели много, читателите намаляха.“