Начало Без категория НА „ЧАША КАФЕ С РУМЕН СТОИЧКОВ“ В БЪТА

НА „ЧАША КАФЕ С РУМЕН СТОИЧКОВ“ В БЪТА

295
0
СПОДЕЛИ

На чаша сутрешно кафе във вторник сутрин, 26 март, бътовци поканиха Румен Стоичков. Срещата, организирана от читалище „Никола Вапцаров-1927“, се състоя от 10,30 часа в уютното пространство на сладкарница „Федерико“.

Пред любознателната читателска публика журналистът представи своите нови книги „Броеница от гласове“ и „Звуците на нощта“, и двете на издателство „Изток-Запад“. Разказът му започна с представяне на едно от любимите му места – Маджарово и неговата околност. Спомените на автора и въпросите от публиката се навързаха във впечатляващо пътешествие: природни забележителности в Родопите, тракийско светилище в Долни главанак, килийното училище, одърът на Левски и паметника на диарбекирци в троянското село Голям извор. И още: „Малката Шипка“, тракийската гробница край Мезек, крепостта от 11-12 век – образец на отбранително съоръжение. После към Странджанското село Сливарово, където обществен транспорт не е достигал, към паметта за „Смъртните дружини‘‘ от Илинденско-преображенското въстание и съвременния „Фестивал на зелениката“ и за запазения до днес танц с лакти върху масата или пък към легендата за змея-любовник от Турия – родното село на Димитър Чорбаджийски – Чудомир – все неща, намерили място в „Броеница от гласове“. Места, които авторът лично е посетил, където е разговарял със стотици хора, за някои от които стана дума поименно.

Не бе подмината и темата за сегашната съдба на малките села, за пустеещите училища, за полуразрушените къщи, останали без своите стопани, за бабите и дядовците, които не познават своите внуци – все теми, вълнуващи участниците в срещата. Книгата му „Звуците на нощта“ е събрала в себе си историята на „Нощен хоризонт“ и е посветена на 40-та годишнина на предаването, 22 от които той е водещ. Румен Стоичков разказа и впечатленията си от срещите и интервютата с любимата му певица Янка Рупкина, която е била негов гост в „Нощта на отворените врати“, сподели, че Лили Иванова е най-коректният човек, когото познава и призна, че актрисата Мария Русалиева, която се занимава и с нумерология, още в самото начало му е предрекла продължителна кариера в „Нощен хоризонт“. Оказа се, че всички я познават лично, защото тя пък по сватовство е свързана с Бъта и често е гостувала в селото им. В работата си на журналист, Стоичков е подкрепял различни каузи, но сподели, че най-голямо удовлетворение е получил от възстановяването на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин, което му е коствало няколко годишни упорити усилия.

Водещ на събитието бе Мария Кършева, секретар на читалището, по чиято покана се реализира тази интересна среща „На чаша кафе с Румен Стоичков“, който за втори път гостува в Бъта. Разделяйки се с прегръдка, цветя и подаръци, гост и домакини взаимно си обещаха нови срещи.

Трудно е да се разделиш с Румен Стоичков. Румен Стоичков, който винаги е готов да разкаже една история – тъжна или весела, но винаги запомняща се.

Текст и снимки: Мария Бегова